Active Beauty
Зелена суперхрана: Веган яхния с кейл, сейтан и бял боб
:text:: Rezept: Zucker&Jagdwurst
:readingtime:: :minutesshort:

Веган и вкусно

Зелена суперхрана: Веган яхния с кейл, сейтан и бял боб

Бързо, вкусно и богато на хранителни вещества ястие: ако Ви се хапва нещо топло и сгряващо през студения сезон, то опитайте тази веган яхния. Богатите на витамин С зеленчуци в нея ни дават енергия и поддържат имунната ни система.

Кулинарният веган блог Zucker&Jagdwurst ни представя перфектната рецепта за веган яхния със зеленчуци:

Рецепта

Необходими съставки за 4 порции

  • 200 g кейл или къдраво зеле
  • 500 g твърдо сварени картофи
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 200 g сейтан
  • 500 ml вода
  • 500 ml зеленчуков бульон
  • 400 g бял боб от консерва (240 g в отцедено състояние)
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. бяла мисо паста (по желание)
  • растително олио за запържване
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче

Начин на приготвяне

Време за приготвяне: 40 минути

1. Приготвяне на кейла и картофите
Измийте кейла/зелето и отстранете твърдите стъбла, като оставите само меките стъбла и листата и ги нарежете на едри парчета. Нарежете и двете на едри парчета. Обелете картофите и ги нарежете на малки парчета. Почистете и наситнете лука и скилидките чесън.

2. Запържете сейтана, лука и чесъна
Първо запържете сейтана в голяна тенджера с малко олио за около 5 минути, докато покафенее леко. След това добавете кубчетата лук и ги задушете за 2-3 минути, докато станат прозрачни и след това добавете ситно нарязания чесън и запържете за още 2 минути

3. Деглазирайте и добавете картофите
Деглазирайте всичко със зеленчуков бульон и вода и добавете нарязаните картофи в тенджерата, след това оставете всичко да къкри на слаб огън за около 8 минути. Добавете нарязания кейл/къдраво зеле и оставете да къкри още 10 минути.

4. Добавете останалите съставки
Отворете консервата с бял боб и отцедете течността. В последните 5 минути от готвенето добавете боба към останалите зеленчуци в яхнията и подправете със сол, черен пипер, бахар и мисо паста (по желание). За финал рендосайте малко индийско орехче непосредствено преди сервиране.

3 причини, поради които обичаме тази яхния

Богата е на витамини
Кейлът е истинска витаминозна бомба: съдържа не само голямо количество витамин С, но и витамини А, Е и К. Чудесен избор за подпомагане на имунната система и кожата.

Източник на протеин
Диетата, богата на протеини, е важна не само за водещите активен начин на живот – тя е и от съществено значение и за здравето на костите. Трик за увеличаване на приема на протеин, който винаги работи: добавете малко боб към всяко веган ястие.

Заместител на месото

Кой казва, че яхниите винаги трябва да се правят с месо? Сейтанът в тази веган яхния е чудесен заместител на месото, освен той е по-нискокалоричен от тофуто например, защото има по-високо съдържание на вода.

x
:search_nothing_title: :search_nothing_subtitle: