НСС: Сироп от липов цвят & Масло от жълт кантарион
Летен плодов сироп от липов цвят
Съставки
- 2 шепи липов цвят (прясно откъснат)
- 2 био лимона (с необработена кора)
- 1 литър вода
- 1 kg захар
Начин на приготвяне:
- Наберете липовите цветове в топъл, слънчев, не твърде горещ ден. Най-добре е да отрязвате цветовете с ножица за хартия и да ги събирате в платнена торба или кошница.
- Преди да започнете подгответе всички необходими материали – чист и измит буркан за консервиране (вместимост 1 1/2 литър), измитите лимони, липовите цветове, нож и дъска за рязане.
- Отделете цветовете от стъблата и листата, нарежете лимоните на шайби и ги подредете на пластове в буркана. Добавете малко захар към запарката от липов цвят. Останалото количество се добавя при варенето на сиропа.
- Залейте с вода цветовете и лимоните. Затворете буркана и го съхранявайте два до три дни на хладно и тъмно място. От време на време разклащайте внимателно буркана, така че съставките да се разтворят добре.
- След няколко дни цветът ще е станал яркожълт - сега е време да прецедите цветовете. След това кипнете течността в тенджера с останалата захар, разбъркайте добре и изсипете горещия сироп в бутилка. Щом съдържанието се охлади, съхранявайте готовия сироп от липов цвят на хладно място - така ще се запази до една година.
Външен вид и действие на липовия цвят
Характерен за цветовете на липата е нейният дълъг, тесен прицветник, който по-късно пренася зрелия плод във въздуха за размножаване. Този единствен прицветник преминава в стъбло, от което се разтварят няколко малки, нежни, бледожълти цветчета с много на брой фини тичинки.
Смята се, че липовият цвят има успокояващ загряващ, релаксиращ и аналгетичен ефект. Липовите цветове под формата на чай, тинктура и мехлеми се използват успешно при треска, хрема, кашлица, болки в гърлото и болки в ушите, трудно заспиване и нервност.
Успокояващо червено масло от жълт кантарион
Съставки
- Жълт кантарион (прясно набран)
- Био зехтин
Начин на приготвяне:
- Наберете жълтия кантарион в слънчев ден.
- Отстранете листата и цветовете от стъблото.
- Напълнете не много плътно две трети от буркан с винт с билката.
- Залейте със зехтина, така че всички части на растението да са покрити.
- Оставете да отлежи на топло, слънчево място в продължение на шест седмици, като разклащате от време на време.
- Прецедете станалото тъмночервено масло и го сипете в тъмна бутилка.
- Да се съхранява на тъмно място при стайна температура
- Благодарение на успокояващото, противовъзпалително действие, червеното масло от жълт кантарион е благословия за кожни заболявания като невродермит, мускулни болки, натъртвания, наранявания и изгаряния.
Външен вид и действие на жълтия кантарион
Листата на истинския жълт кантарион са елипсовидно-яйцевидни, дълги около три сантиметра и са разположени един срещу друг на двуръбо стъбло. На светлина можете да видите тъмни точици по краищата на листата. Цветовете имат жълтъчно жълт цвят и звездовидна форма.Жълтият кантарион, приеман като капсули, е известен със своя ефект за повишаване на настроението. Като червено масло обаче помага и за облекчаване на мускулни и нервни болки, действа противовъзпалително и антибактериално. Маслото от жълт кантарион може да се използва дори при бебета – превантивно и лечебно при дерматит от пелени.
Добре е да знаете:
Силата на билките не бива да се подценява. Възможните взаимодействия с медикаменти никога не могат да бъдат напълно изключени. В случай на съмнение ще помогне информативен разговор с Вашия лекар или фармацевт.