Противовъзпалителна диета: най-добрите храни за борба с възпалението
Каролина Райтман, магистър по медицина, е диетолог и треньор по емоционално хранене. Нейният фокус е върху разтварянето на емоционалното хранене. Тя предлага индивидуални онлайн консултации за клиенти, насочени към здравословно и интуитивно хранене.
Какво представлява възпалението?
Възпалението е защитен механизъм на организма срещу вредни организми или други дразнители, като например чужди вещества. Острото възпаление включва например ухапвания от насекоми или малки порязвания. Това позволява на патогените да проникнат и да предизвикат имунната система. Целта на възпалителната реакция е да се премахне подуването, зачервяването или други остри възпалителни симптоми. Ако защитната система не функционира правилно, възпалението може да се превърне в проблем и дори да има сериозни последици. Възпалението може да увреди органи като сърцето, белите дробове, бъбреците или ставите или да доведе до автоимунни заболявания или алергии. Възпалителните реакции играят роля и при заболявания като диабет, ревматизъм или артрит.
Какво представлява противовъзпалителното хранене?
Противовъзпалителната диета може да ограничи възпалителните процеси. Противовъзпалителната диета се фокусира върху пълноценно хранене с ниско съдържание на захар и фибри. „Диетата се основава на здравословна смесена храна, която е естествена, питателна и богата на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини“, казва диетологът Каролина Райтман.
Топ храни за противовъзпалително хранене
Зеленолистни зеленчуци:
те включват зеленчуци като броколи, спанак и зеле, които са богати на антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат да предотвратят възпалението. Растителният пигмент хлорофил, съдържащ се в тъмнозелените зеленчуци, подпомага черния дроб при премахването на възпалителни тежки метали и токсини от околната среда. Зелените листни зеленчуци са богати на витамини и минерали и следователно поддържат и имунната система.
Горски плодове:
Къпините, червени боровинки и боровинките са богати на антоцианини, подгрупа флавоноиди, известни със своите противовъзпалителни свойства. Тези растителни пигменти придават на плодовете техния характерен червеникаво-лилав цвят.
Омега-3 мастни киселини:
Мазните риби като сьомга, скумрия или херинга са мощни противовъзпалителни средства. Масла като естествено рапично, зехтин и ленено масло, както и ядки и семена (особено орехи, ленени семена, семена от чиа) са на растителна основа и също са богати на ценни омега-3 мастни киселини.
Чесън и лук:
Пълни са с жизненоважни вещества като витамини А, В, С и Е, както и с минерали като натрий, калий и магнезий. Ароматните серни съединения алицин и кверцетин са противовъзпалителни и антибактериални.
Храни, богати на фибри:
Германското дружество по хранене препоръчва да се консумират 30 гр фибри всеки ден. За да увеличите количеството фибри в диетата си, е препоръчително да заложите на храни на растителна основа като бобови растения, плодове, зеле, моркови, чушки, ядки и пълнозърнести продукти. Те поддържат чревните бактерии и следователно са индиректно противовъзпалителни.
Куркума и джинджифил:
И двете имат противовъзпалителни ефекти чрез различни механизми. Куркумата съдържа куркумин като основна активна съставка, която има силни противовъзпалителни свойства. Той инхибира образуването на възпалителни вещества в тялото. Съставките в джинджифила блокират растежа на патогени в дихателните пътища и инхибират активирането на провъзпалителните имунни клетки.
Противовъзпалителни храни
В допълнение към храните, които са благоприятни за противовъзпалителна диета, има храни и диети, които могат да благоприятстват възпалението. Те включват
Захар:
Всички видове захар - бяла, кафява или в течна форма, например сироп от агаве - са провъзпалителни. Голямо количество захар се съдържа в силно преработените храни, като шоколадови блокчета, безалкохолни напитки, хрупкави мюсли и готови ястия. Според Световната здравна организация (СЗО) възрастните трябва да консумират максимум 50 грама свободна захар. Това включва всички видове захар, добавени към храни и напитки.
Трансмазнини:
Тези ненаситени мастни киселини се получават, когато течно растително масло се втвърдява промишлено, за да стане кремообразно. Трансмазнини могат да се образуват и когато маслото се нагрява много силно или многократно за дълъг период от време - например във фритюрник. Трансмазнините се срещат главно в замразените храни и в бързото хранене или в печени изделия като кроасани или чипс.
Прекомерна консумация на месо:
Силно преработените колбаси и месни продукти като бекон или салам насърчават възпалението. Според проучване червеното и силно преработеното месо също увеличава риска от диабет тип 2.
Продукти от бяло брашно
Белият хляб и макаронените изделия се считат за провъзпалителни. Поради тежката обработка от зърното и полезните съставки не остава почти нищо. Прекомерната консумация на бяло брашно може да стимулира растежа на чревните бактерии и по този начин да увеличи риска от хронично възпалително заболяване на червата.
Важна информация за противовъзпалителното хранене
„Отделете време за здравословно хранене, но не се стресирайте от него. По-важно е да се храните балансирано, смесено и да консумирате храни, които организмът ви наистина понася. Вслушвайте се в интуицията си и използвайте съветите за хранене като насоки за ежедневието си. Храненето трябва да са забавление, а не принуда. В допълнение към преобладаващо противовъзпалителната диета е важно също така да провеждате редовни прегледи при лекари, за да установите заболявания и възможни симптоми на дефицит, причинени от лоши хранителни навици“, казва диетологът Каролина Райтман.