Коприва: Защо всички я обичат?
За какво се използва копривата?
Копривата отдавна е ценена заради своите полезни и мултифункционални свойства: още преди да е имало хладилници, хората са увивали масло, риба и месо в листа от коприва, за да ги запазят свежи за по-дълго време – тя предотвратява разможаването на микроби и поддържа нетрайните продукти свежи (антибактериалният ефект на копривата е научно доказан). От растителните ѝ влакна се тъче и боядисва плат, познат още и като „лена на бедните“. В коневъдството често се смесва изсушена и смляна коприва с овес за храна на конете, а всеки, който е отглеждал домашни птици, навярно е забелязал, че те обичат да ровят в почвата за хранителните семена на копривата. Градинарите, които се стараят да торят органично, използват тор от коприва за торене и като средство за борба с листните въшки. Копривата става все по-популярна и в натуропатията и кулинарията.
Коприва: Ползи и хранителни вещества
Копривата е много богата на протеини (както повечето бобови растения) и е истинска витаминна бомба: листата ѝ съдържат много повече хранителни вещества от тези на марулята, включително калции, магнезий, калий и витамини А и С. Филизите на копривата са особено богати на хранителни вещества – семената ѝ съдържат Витамин Е и линолова киселина, която е важна полиненаситена мастна киселина (омега-6 киселина).
Цялото растение – от листата до корена – може да се използва за терапевтични цели. В натуропатията копривата се използва при подагра, ревматизъм (има научно изследване за ефекта ѝ), проблеми с пикочния мехур бъбреците. Чаят от коприва действа отводняващо, много популярно е и пролетното прочистване с чай от коприва. (Внимание: при бременност чаят от коприва не бива да се приема, защото може да предизвика контракции!)
Съвет: чистият чай от коприва, приготвен от сухи листа, често има аромат на плесен. По-добре го пригответе като сварите пресни листа, или добавете малко лимонова кора към сухите листа, за да подобрите вкуса.
Коприва: Рецепти и съвети
Все повече и повече билки намират (отново) приложение в кухнята – включително и копривата.
Как се приготвят листата от коприва?
Свежите копривени листа напомнят спанак и могат да бъдат обработвани по същия начин. Можете да се насладите на копривата и под формата на салата: за целта попарете с вряла вода листата в сито за 2-3 секунди (така ще унищожите жилещите власинки) и след това ги охладете в студена вода. След краткото бланширане можете и да накълцате листата на ситно, за да ги ползвате за пълнеж на равиоли, киш, зеленчуков пастет, дипове или кнедли. Копривата се съчетава отлично в ястия с яйца и паста.
За какво могат да се използват семената от коприва?
Семената от коприва имат ядков вкус, могат да се изпекат във фурна на средна температура за 15 минути и след това да се ползват за гарниране на сандвичи, салати или мюсли. Можете да ги добавяте и в смутита или песто.
Съвети за безболезнено бране на коприва
Копривата обича богата на азот почва. Ако искате да берете диворастяща коприва, трябва да я търсите по места, далеч от пътища, жилищни и търговски зони, за да не бъде толкова замърсена. Винаги измивайте добре копривата преди консумация.
Най-доброто време за бране на коприва е през пролетта – тогава младата коприва е особено вкусна. Ако берете коприва по-късно през годината, избирайте най-външните листа. Често се твърди, че съвсем младата коприва не пари, но не разчитайте на това – най-болезнено е паренето по време на цъфтежа, затова винаги се препоръчва носене на ръкавици по време на бране.
Семената на женските растения могат да се събират до първата слана: просто отрежете семенните шушулки и изстържете семената с пръсти. Съвет: можете да оставите набраната коприва непокрита за една нощ, за да увехне малко - така и семената няма да парят.