Ето как функционира псевдогладуването – Подходящо за ежедневно приложение и без глад
Псевдогладуването привежда организма в метаболизъм на глада, което оказва положително влияние върху процеса на стареене и здравето ни – само че без глад. Новата хранителна концепция идва от САЩ, където е известна като "Fast Mimicking Diet". Как псевдогладуването ни прави по-млади и по-здрави в рамките на петдневен режим, кои храни помагат в това и на какво трябва да се обърне внимание при псевдогладуване, прочетете тук.
Хората винаги са се хранили интервално – независимо дали неволно, поради недостиг на храна, или в религиозен контекст. Днес геронтолози, ендокринолози и диетолози са на едно мнение: Идеалният размер на порцията в чинията е по-малък, отколкото много от нас си мислят.
Нова тенденция в диетите идва от САЩ: псевдогладуване. Какво представлява това и как ни прави по-млади и по-здрави, обясняват проф. д-р мед. Бернд Клайн-Гунк и Бернхард Хобелсбергер.
"Имитиращата гладуване диета" (Fasting Mimicking Diet = FMD) е разработена от американския геронтолог проф. Валтер Лонго. Като докторант през 90-те години на миналия век, той изследва как намаляването на калориите влияе върху стареенето на имунната система при мишки и хора. На тази база той развива петдневния режим с псевдогладуване.
За разлика от нулевите диети или периодичното гладуване, псевдогладуването обещава нещо, което всъщност звучи невъзможно: привежда организма в метаболизъм на глада, без да се налага да се гладува. Лечебната сила на гладуването произтича от факта, че не се приемат животински протеини и бързо усвоими въглехидрати, пишат авторите на "Новото лесно гладуване". От това обстоятелство се възползва псевдогладуването, като изключва захарта и животинските протеини. Вместо това псевдогладуването залага на здравословни мазнини, сложни въглехидрати и намалено количество калории.
"Лишаването от храна поставя клетките на тялото в програма за удължаване на живота", пишат двамата автори. Освен това се стимулира автофагията – процесът, чрез който тялото Ви изчиства увредените клетки и токсините. Наред с други неща се намалява и рискът от заболявания като диабет тип 2, болестта на Алцхаймер и рак.
Нова тенденция в диетите идва от САЩ: псевдогладуване. Какво представлява това и как ни прави по-млади и по-здрави, обясняват проф. д-р мед. Бернд Клайн-Гунк и Бернхард Хобелсбергер.
Какво е псевдогладуване?
"Имитиращата гладуване диета" (Fasting Mimicking Diet = FMD) е разработена от американския геронтолог проф. Валтер Лонго. Като докторант през 90-те години на миналия век, той изследва как намаляването на калориите влияе върху стареенето на имунната система при мишки и хора. На тази база той развива петдневния режим с псевдогладуване.За разлика от нулевите диети или периодичното гладуване, псевдогладуването обещава нещо, което всъщност звучи невъзможно: привежда организма в метаболизъм на глада, без да се налага да се гладува. Лечебната сила на гладуването произтича от факта, че не се приемат животински протеини и бързо усвоими въглехидрати, пишат авторите на "Новото лесно гладуване". От това обстоятелство се възползва псевдогладуването, като изключва захарта и животинските протеини. Вместо това псевдогладуването залага на здравословни мазнини, сложни въглехидрати и намалено количество калории.
Какви са ползите от псевдогладуването?
Твърди се, че интервалното гладуване запазва младостта и здравето. Това може да бъде научно доказано и за псевдогладуването: В едно проучване на университета на Южна Калифорния са изследвани подложени на псевдогладуване пациенти, които показват изненадващи резултати: натрупана здравословна мускулна маса, устойчиво подобрени стойности на кръвната захар на гладно, кръвното налягане и нивата на холестерол."Лишаването от храна поставя клетките на тялото в програма за удължаване на живота", пишат двамата автори. Освен това се стимулира автофагията – процесът, чрез който тялото Ви изчиства увредените клетки и токсините. Наред с други неща се намалява и рискът от заболявания като диабет тип 2, болестта на Алцхаймер и рак.
Как функционира псевдогладуването?
Цикълът на псевдогладуване продължава пет дни и теоретично може да се повтаря до дванадесет пъти годишно. По време на този процес на гладуване се избягват захарта и животинските протеини. Вместо това при псевдогладуването в чинията влизат сложни въглехидрати (от салата и зеленчуци като броколи, моркови и гъби) и растителни протеини и мазнини (от соя, ядки, авокадо, маслини и зехтин). Освен това при псевдогладуването броят на калориите се намалява до стойности между 800 и 1150 килокалории на ден.Двамата автори проф. д-р мед. Бернд Клайн-Гунк и Бернхард Хобелсбергер съчетават псевдогладуването със сиртуин диетата - сиртуините се съдържат във всички клетки на организма и стимулират възстановяването на увредена ДНК. Сиртуините могат да бъдат активирани от определени вещества в растителните храни, които правят растенията устойчиви на вредители или болести. Храните, които съдържат особено голям брой сиртуинови активатори, се наричат "сиртфуд".
Сиртфуд съдържат например броколи, ябълки, кашу, зелен чай, боровинки, малини, чесън, куркума, зехтин, рукола, соя, домати и цитрусови плодове.
На какво трябва да се обърне внимание при псевдогладуване?
Псевдогладуването звучи просто, но е сложно. Най-добре е да ориентирате първия си цикъл на псевдогладуване към готови рецепти и менюта.Ако все пак се появи чувство на глад през първите дни на петдневния режим на псевдогладуване, помага разсейването като например разходка, умерени упражнения или топла вана. Обикновено става по-лесно с времето.