Да говорим с факти: Вредна ли е консумацията на тофу за околната среда?
Какво е тофу?
За производството на тофу белите зърна соя се преработват в соево мляко, от което се прави соева извара, а от соевата извара се извлича течността и се пресова на блокове. Поради сходството си с производството на сирене, тофуто се е наричало преди "бобово сирене". Ястието първоначално идва от Китай, но вече е много разпространено по целия свят. Поради високото си съдържание на протеини и почти пълната липса на собствен вкус, тофуто е идеално като заместител на месото. Освен класическите азиатски (къри) ястия с тофу, има и по-необичайни рецепти като панирани тофу шницели, натрошено, запържено тофу като заместител на яйца или карамелизирано тофу за подправяне на оризови ястия. Няма граници за креативността! Това, което звучи на пръв поглед екологично и здравословно, трябва също да бъде критично поставено под въпрос.
Колко вредно е тофуто за околната среда?
Хората, които се хранят веган, многократно се сблъскват с този предразсъдък: те твърдят, че искат да пазят земята, но употребяват пътувала отдалече храна, за която отгоре на всичко трябва да се изсичат екваториалните гори. И това е вярно: преди всичко заради своите производни соево мляко и тофу, соята се отглежда на южноамериканска почва и за да се генерира повече земя за отглеждане, екваториалните гори се изсичат.
Важно е обаче да се има предвид, че соята не се отглежда предимно за консумация от човека, а като храна за животновъдството. За един килограм говеждо месо са необходими до 25 килограма храна. Особено парадоксално е, че 795 милиона души по света страдат от глад, а 90% от соята, както и 30% от зърнената реколта отиват за храна на добитъка.
Това показва, че от тофуто като заместител на месото има както етични, така и екологични ползи - особено ако съставките се отглеждат регионално.
По-добре ли е да не консумираме често тофу?
На този въпрос не може да се даде общ отговор: разбира се, има многобройни аргументи срещу консумацията на месо, но същевременно многото заместващи продукти на тофу будят съмнение. Най-устойчивата форма на хранене очевидно е дългосрочното преминаване към регионална и сезонна храна. Това може да бъде и био месо или яйца от щастливи кокошки. Свободното отглеждане на животни и местните фуражи спестяват CO₂, а като растителна алтернатива можете да се насладите на органично отглеждано българско тофу.
Карциногенно ли е тофуто?
Не само по отношение на устойчивостта, но и по отношение на здравните аспекти, тофуто често се разглежда критично. Дори се говори, че има канцерогенен ефект, но това не е потвърдено досега в проучванията. Особено жените в пременопауза, които страдат от рак на гърдата, трябва да бъдат предпазливи със соята: съдържащите се фитоестрогени - изофлавони - са подобни по структура на женския естроген. Растителните естрогени могат да се прикрепят към човешките естрогенни рецептори и в тази позиция да окажат стимулиращ ефект. Ако в гърдата вече има ракови клетки, техният растеж може дабъде стимулиран от прекомерната консумация на соеви продукти и поради това на жените, страдащи от рак на гърдата, се препоръчва да консумират заместителя на месото само в малки дози. Всеки, който страда от рак, по принцип трябва да координира диетата си с лекарите си.
На това място обаче трябва да се отбележи, че животинските продукти също могат да имат отрицателен ефект върху човешкия хормонален баланс. Кравето мляко, например, съдържа полови и растежни хормони и може да съдържа и антибиотици. При преобладаващо балансирана диета с много плодове и зеленчуци обаче могат въпреки това да се консумират понякога по-малки количества животински продукти и соя, но те не трябва да бъдат в ежедневното меню. Регионалната и сезонна диета се грижи не само за света, но и за нас самите!