Безглутеново дневно меню за цялото семейство
Готвенето без глутен за цялото семейство е голямо предизвикателство в ежедневието. Но с малко рутина, правилните съставки и рецепти, този преход може да се направи лесно. Имаме най-добрите съвети как можете бързо и лесно да готвите без глутен за цялото семейство + три вкусни рецепти от готварската книга „Безглутеново готвене и печене за цялото семейство“ на Аня Донермайер.
Готвене без глутен: На какво трябва да обърнете внимание, когато спазвате диета без глутен?
„Безглутеновата диета трябва да се адаптира към нас, а не обратното“, пише Аня Донермайер в своята готварска книга „Безглутеново готвене и печене за цялото семейство“. Откакто научава, че дъщеря ѝ има цьолиакия, семейството се храни без глутен. По принцип важи следното: глутенът се съдържа в пшеница, лимец, ечемик, ръж, зелени зърна, лимец и овесени ядки, предлагани в търговската мрежа. Всички други естествени храни са без глутен. Въпреки това, следи от глутен могат да бъдат намерени главно в силно преработени храни. Ето защо е важно винаги да обръщате внимание на списъците с съставки и информацията на производителя. Пшеницата или пшеничното нишесте също могат да бъдат скрити в храни без глутен, като корнфлейкс, чипс, кетчуп, соев сос, бульон, замразени зеленчуци или сладолед.Готвене без глутен: Как да преминете към диета без глутен?
Когато следвате диета без глутен, е важно да поддържате стриктна хигиена в кухнята и да използвате 100% безглутенови съставки. В ежедневието храната също трябва да бъде лесна за приготвяне и подръка. Най-лесният начин да направите това е с продукти, които се предлагат в обикновения супермаркет. В dm има и голям списък с безглутенови храни.Ползите от безглутенова диета
Добрата новина: храните без глутен са пълни с ценни хранителни вещества и фибри и са богати на микроелементи, витамини, полиненаситени мастни киселини, протеини и сложни въглехидрати. И правят семейната кухня не само разнообразна, но и здравословна!
Най-добрите безглутенови семейни рецепти от готварската книга „Безглутеново готвене и печене за цялото семейство“
Лазаня от полента
Необходими съставки за 4 порции:
- 250 g полента
- 1 лук
- 400 g кайма
- 2 с.л. доматено пюре
- 40 g масло
- 100 g пармезан
- олио за запържване
- 1 ч.л. сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на полентата
Основна рецепта: сложете 1 L вода да заври с 1 ч.л. сол. Разбъркайте полентата и оставете да къкри на слаб огън, като бъркате непрекъснато, за 10 минути. Разпределете полентата във форма (висока около 5 см) и я оставете да изстине. Нарежете охладената полента на ивици с ширина 1 см. Поставете слой полента в тава за печене. Намажете резените полента с малко масло и поръсете с половината от пармезана.
2. Приготвяне на лазанята
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Обелете лука, нарежете го на ситно и го запържете заедно с каймата в малко олио. Добавете доматеното пюре и 4 с.л. вода, задушете за няколко минути и подправете всичко със сол и черен пипер. Разстелете каймата върху готовия слой полента в съда за печене. Върху каймата наредете втори пласт полента, намажете с масло и поръсете с останалия пармезан. Пече се около 25 минути.
Вариант: за полента със сирене разбъркайте 50 g пармезан в основната рецепта за полента. За пикантна полента използвайте бульон вместо подсолена вода. За сладка каша от полента пригответе полента с мляко и захар вместо солена вода. А за билкова полента добавете нарязани билки в сместа.
Семейна пица
Необходими продукти за 4 порции:
За тестото:
- 220 g безглутеново брашно
- 1 с.л. олио
- 1 щипка сол
- 1 пакетче суха мая
- 180 ml топла вода
За доматения сос:
- 300 g домати на кубчета
- 1 с.л. зехтин
- черен пипер
- сол
- риган
За пица с месо:
- 150 g моцарела
- 1 шепа рукола
- 7 чери домата
- 2 резена шунка
- 1 червена чушка
- 2 гъби
- 2 ч.л. царевица
- сварено броколи
- 4 резена салам
- пармезан
- сол, черен пипер, олио
За зеленчукова пица:
- 1 лук
- 1 тиквичка
- 500 g пресен спанак
- 1 жълта чушка
- 100 g шунка
- сол, черен пипер, индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Основна рецепта за пица
В купа се смесват 200 g брашно, олиото, солта, маята и водата и се меси енергично. Оставете тестото да втаса на топло място за около 30-45 минути. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор). Втасалото тесто се премесва с ръце, добавя се останалото брашно и се разточва в тава, покрита с хартия за печене. Смесете доматите и зехтина и подправете с черен пипер, сол и риган. Намажете тестото за пица с доматения сос и отгоре поръсете със сирене. Печете пицата във фурната за около 20 минути. Съвет, за да сте сигурни, че тестото за пица ще втаса чудесно: загрейте фурната до 30 или 50 градуса и след това я изключете. Купата с тестото се покрива с влажна кърпа и се слага в загрята фурна.
2. Топинг за семейна пица
За семейна пица с четири различни парчета пица: за парче пица с моцарела нарежете 75 g моцарела на тънки филийки и ги поставете върху доматения сос. За парче с рукола и шунка покрийте друг ъгъл от пицата с моцарела, както е описано по-горе, и изпечете до готовност. Междувременно почистете руколата, разполовете три коктейлни домата и ги овкусете с 1 ч.л. олио и щипка сол. Поставете шунката върху изпечената моцарела, след това доматите и поръсете с едро настърган пармезан. За зеленчукова пица, нарежете червена чушка на ивици, шепа гъби, отгоре разпределете 2 ч.л. царевица и няколко сварени розички броколи, отгоре поръсете с настърган кашкавал и запечете. За парче пица със салам поставете четири резена салам и четири разполовени коктейлни домата и и поръсете със сирене.
3. Топинг за цветна зеленчукова пица
За зеленчукова пица обелете и нарежете на кубчета 1 глава лук, тиквичките и ги нарежете на филийки. Почистете и измийте 500 g пресен спанак. Запържете лука и тиквичките в малко олио, гответе спанака, докато омекне, подправете със сол, черен пипер и индийско орехче и намажете с доматения сос. Измийте и почистете 1 жълта чушка. Нарежете 100 г шунка и чушка на ивици, разпределете върху спанака и поръсете всичко със сирене.
Мъфини с ванилова глазура
За 10 мъфина
За тестото:
- 125 g масло
- 80 g захар
- 2 яйца
- 100 g шоколадови капки
- 150 g ванилов йогурт
- 100 безглутеново брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
За глазурата:
- 200 g масло
- 200 g крема сирене
- 250 g пудра захар
- 1 шушулка ванилия
- жълта хранителна боя (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Пригответе мъфините
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намаслете форма за мъфини или пригответе силиконови форми за мъфини. Смесете маслото, захарта и яйцата до кремообразна смес. Добавете шоколадовите капки и ваниловия йогурт и разбъркайте с брашното и бакпулвера. Разпределете тестото във формичките за мъфини и печете 25 минути.
2. Добавете глазурата
За глазурата нарежете ваниловата шушулка, изстържете я и смесете ваниловата каша с маслото, крема сиренето и пудрата захар, като добавите боята, ако е необходимо. Изсипете крема върху охладените мъфини с помощта на пош.