Алергии и нетолерантност: Какво трябва да знаете?
Разлика между алергии и непоносимост
Алергиите са защитни реакции на организма към вещества, които се вдишват (напр. цветен прашец) или се консумират (напр. ядки) или влизат в контакт с кожата (напр. химикали). В редки случаи тежките алергични реакции могат дори да бъдат животозастрашаващи. Непоносимостта или нетолерантността възниква, когато тялото няма ензими или протеини, за да разгради определени хранителни компоненти (напр. лактоза) или да ги абсорбира в тялото. Последствията често са неприятни (напр. болки в стомаха), но не са животозастрашаващи.
Увеличаване на алергиите и непоносимостта
Изглежда, че все повече хора получават алергии и непоносимост. Нарастването на алергиите вече е научно доказано. Институтът Робърт Кох установи, че тяхната честота се е увеличила значително в страни със западен начин на живот от 70-те години на миналия век насам и сега се е стабилизирала на високо ниво. Увеличаването на хранителните непоносимости обаче е научно противоречиво. Също така е възможно повишеното внимание на обществото към проблема да засили това впечатление.
Това са основните причини за увеличаване на алергиите:
1. Алергии, дължащи се на изменение на климата
Поради изменението на климата силно алергенните растения стават все по-широко разпространени. Според проучване на Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ в Европа, агресивните производители на полени като брезите или амброзията се чувстват все по-комфортно и произвеждат все повече и повече полени поради сушата (т.нар. извънреден цъфтеж).
2. Алергии, причинени от замърсяване на околната среда
Професор д-р. Рудолф Валента, ръководител на Центъра за патофизиология, изследване на инфекциите и имунология към Виенския университет, обяснява: замърсители като частици от дизелови сажди могат да се прикрепят към основните алергени в брезата и по този начин да достигнат до по-дълбоките части на белите дробове, което насърчава чувствителността.
3. Алергии, дължащи се на начина на хранене
Тези, които ядат фаст фууд поне три пъти седмично, са по-склонни да страдат от алергични реакции като задух, астма, алергичен ринит или кожни обриви. Децата с наднормено тегло също са по-склонни да имат астма.
4. Алергии поради повишена хигиена
Противоречива теория е, че алергиите могат да бъдат предизвикани и от прекомерна хигиена. Използването на агресивни почистващи продукти има подозрения, че насърчава алергии.
5. Наследствено обусловени алергии
Генетичните фактори играят основна роля в увеличаването на симптомите: науката познава общо около 150 генни варианта, които насърчават алергиите и които могат да бъдат наследени. Рискът от развитие на алергия се увеличава до около 30% при деца, на които един от родителите страда от алергия. Ако и двамата родители са алергични, вероятността е дори 50 до 60%.
6. Други причини за алергии
Инфекции, отслабена имунна система, стрес, тютюнопушене, липса на бариерна функция на кожата и червата (също насърчава непоносимост към храни) или химикали могат да допринесат за развитието на алергии.
Как да избегнем алергиите и непоносимостта
По принцип алергията възниква от чувствителност: тялото влиза в контакт с алерген и развива имунен отговор към него (IgE антитела). Когато тялото се сблъска отново с алергена, възниква алергична реакция. Това означава, че антителата са латентни в кръвта. Ако познавате алергена и можете да го избегнете, дори е възможно да предотвратите появата на алергия. Редовният контакт с алергените обаче може да влоши симптомите. За някои непоносимости това не е толкова ясно: има доказателства, че непоносимостта към глутен може да бъде избегната чрез хранене на бебетата с възможно най-много и различни видове зърнени храни.
Диагностика на алергии
Най-разпространеният метод е така нареченият Prick Test, при който кожата се надрасква и върху нея се слагат различни алергени. Ако човекът реагира на алергена (появява се тип копривна треска по кожата), вероятно има алергия.
Има и няколко съвети и трикове, които можете да приложите в ежедневието, за да избегнете алергии и непоносимост:
1. Отидете на лекар
При първите признаци на алергия незабавно посетете лекар. В противен случай алергенът може да проникне „по-дълбоко“ в белите дробове.
2. Отстранете праха
За да сведете до минимум контакта с акари (и по този начин да избегнете развитието на алергия), трябва да почиствате дома си няколко пъти седмично с прахосмукачка с филтър за фин прах и да забърсвате с влажна кърпа. Ако е възможно, избягвайте отворени рафтове, килими, мека мебел и плюшени играчки или ги почиствайте старателно и редовно.
3. Здравословна диета
Както алергиите, така и непоносимостта могат да бъдат предотвратени чрез балансирана, здравословна диета. Избягвайте бързото хранене и колкото се може по-често гответе сами.Колкото по-цветна е храната в чинията Ви, толкова по-ефективна е тя срещу непоносимостта.
4. Силна имунна система
Ако лигавиците в устата и носа, червата и кожата са в добро състояние срещу полените и домашния прах, само тогава те могат да действат като бариера. Уверете се, че спите достатъчно и че упражненията, релаксацията и приемът на витамини присъстват в ежедневието Ви, за да бъде в кондиция и имунната Ви система.
5. Релаксация
Психическият и физическият стрес насърчава алергиите. Проучванията показват, че проблемите в семейството или на работното място отключват алергични пристъпи – те също влошават състоянието на кожата при невродермит или предизвикват по-тежки астматични пристъпи.
6. Профилактика по време на бременност
Изглежда, че рискът от развитие на алергии при децата се увеличава, ако майката изпитва постоянен стрес по време на бременност. Затова разходка на чист въздух или среща с приятели е добра идея – може би не през поленовия сезон, тогава е по-вероятно упражненията за релаксация у дома да помогнат на имунната система да заработи.
Ето кои са 8-те най-често срещани алергии и непоносимости
1. Алергия към полени
Поленовата алергия е най-честата алергия. Поради изменението на климата периодите на цъфтеж на растенията се удължават и все повече хора се питат: алергията ли е или настинка? Ако и Вие се борите с дифузни симптоми на настинка, натиснете тук.
2. Алергия към домашен прах
При алергия към домашен прах, строго погледнато, Вие не сте алергични към самия прах, а към изпражненията на акарите. Алергията се проявява в типични симптоми на алергична реакция: парене на очите, хрема, кашлица, задух и много други. Както при поленовата алергия диагнозата се поставя чрез убождане или кръвен тест, като е възможна и хипосенсибилизация. В противен случай най-ефективният начин е да създадете чиста среда с възможно най-малко прах.
3. Алергия към животински косми
Тази алергия често е особено стресираща за децата: те не искат нищо повече от космато приятелче, но когато то се появи, носовете им започват да текат и очите им внезапно се насълзяват. За да избегнете това разочарование се препоръчва всички членове на семейството да преминат тест за алергия, преди да закупят домашен любимец. Има и някои породи котки и кучета, които са хипоалергенни - което означава, че е по-малко вероятно да причинят алергии. За това обаче няма гаранция.
4. Слънчева алергия
Все още не е ясно от медицинска гледна точка дали слънчевата алергия, известна още като полиморфна светлинна дерматоза, всъщност е алергия. Симптомите ѝ – сърбящ или болезнен обрив с възли или пустули – визуално напомнят на алергична реакция. Тук можете да разберете как да се предпазите от слънчеви алергии и какво да направите, за да се преборите с неприятните кожни промени.
5. Лактозна непоносимост
Хората с непоносимост към лактоза не могат да разградят млечната захар до глюкоза и галактоза в тънките черва и това води до симптоми като газове, подуване на корема, болки в стомаха, коремни спазми и диария след консумация на млечни продукти. Следователно, хората с непоносимост към лактоза трябва да избягват продуктите от краве мляко, ако е възможно вместо това да използват растително мляко.
6. Глюкозна непоносимост
Глюкозата е известна още като "декстроза" и е основно хранително вещество. Въпреки това, ако се консумира твърде много глюкоза, нивото на кръвната захар в тялото се повишава (глюкозен толеранс). Когато се превиши определена граница, това се нарича инсулинова резистентност - предшественик на диабета. Най-честите симптоми включват стомашно-чревни оплаквания. Ако подозирате, че страдате от инсулинова резистентност, то обременяване с глюкоза, което лекар може да извърши, ще изясни нещата. Ако наистина имате непоносимост към глюкоза, препоръчително е да избягвате сладкиши и мазни храни, доколкото е възможно, за да предотвратите диабета.
7. Хистаминова непоносимост
Хистаминовата непоносимост е трудна за диагностициране, тъй като няма надежден тест за това. Засегнатите обикновено страдат от дифузни симптоми, които също могат да показват множество други непоносимости или заболявания: подобни на алергия симптоми, кожен обрив, стомашно-чревни проблеми, хрема, сърцебиене, главоболие и др. Ако подозирате непоносимост към хистамин, Вашият лекар ще Ви помоли да водите дневник на симптомите, в който записвате кои симптоми се появяват във връзка с кои храни. За съжаление хистаминът е трудно да се избегне, защото се съдържа във всички храни. Стресът също може да доведе до повишаване на нивата на хистамин. Антихистамините и промяната в диетата към храни с ниско съдържание на хистамин и възможно най-пресни се оказват най-ефективни.
8. Непоносимост към глутен
Непоносимостта към глутен също се проявява предимно в симптоми от стомашно-чревния тракт: диария, запек, метеоризъм, коремни спазми, кръв в изпражненията. Глутен се съдържа в много видове зърнени култури, особеното при тази непоносимост е, че е смесена форма на алергия и непоносимост. Засегнатите страдат от увреждане на лигавицата на тънките черва, което може да доведе до симптоми на дефицит и вторични заболявания. Следователно посещението при лекар е задължително.