Интервалното гладуване е много повече от гладуване, с него можем дори да се храним редовно – нека Ви убедим с нашите аргументи.


5 причини защо е полезно интервалното гладуване

1. Гладуването спомага за регенерирането на клетките

Звучи много логично: ако не натоварваме постоянно тялото си с храносмилателни задължения, то има свободна енергия за възстановителни процеси в клетките, процесът се нарича „автофагия“. Автофагията е вълшебен процес, който следва да предпази тялото от болести, свързани с начина на живот, като например сърдечно-съдови проблеми, деменция или хронични възпаления. “Отпадъците, като дегенерирали клетки или вредни бактерии се унищожават, преди да навредят – това служи за подмладяване на клетките. За да започне този процес, трябва да има период на гладуване от 12 до 14 часа – поради това експертите препоръчват ежедневно интервално гладуване.

2. Интервалното гладуване не е просто гладуване
При интервалното гладуване всъщност можете да ядете до насита в рамките на определен период от време: например, в интервала 16:8 Вие можете да се храните в рамките на 8 часа, а 16 часа да гладувате, или пък вариант 10:2 (храните се през ден за период от 10 часа). Лекарят и автор на книгата „Интервално гладуване за дълъг живот – стройни и здрави“, Петра Брахт, препоръчва, доколкото е възможно, да се спазва режим, включващ основно прясна растителна храна и ежедневно движение . Лекарят, публична личност и отявлен привърженик на интервалното гладуване Екхарт фон Хиршхаузен гледа на този режим по-малко строго и позволява храни като шницел, но заклеймява големите количества захар и въглехидрати.

3. Гладуването стимулира ума

След около дванадесет часа гладуване тялото ни започва да разгражда резервите от мазнини, като ги превръща в кетони. Това са молекули на мастни киселини, които снабдяват нашите органи и мозък с енергия. Но това не е всичко: кетоните също така активират нашите нервни клетки и способността ни да мислим и се предполага, че осигуряват образуването на нови мозъчни клетки. Така че не е чудно, че гладуването може да ни направи по-бдителни умствено, фокусирани и креативни, особено когато не ядем.

4. Фастингът води до добро настроение

При гладуване се преобразуват мастните резерви в кетони, а от тях се произвеждат вещества като серотонин – хормонът на щастието, който създава добро настроение. Друго предимство е, че на гладно се спи по-добре, тъй като обикновено не се консумира храна след 20 ч. Още един плюс: спазващите интервално гладуване изглеждат по-млади, а кой не би се чувствал щастлив от този факт?

5. Фастингът е гъвкав и може да бъде прилаган ежедневно

Това важи за метода на интервално гладуване, известен като „16:8“. Първо, интервала за хранене не е фиксиран винаги на 100% - с други думи, не е нужно да отказвате храна при определен повод, само защото вече е 21 ч, просто давате старт на гладуването след последната хапка, след която започва да тече интервалът с неприемане на храна.