2 вкусни рецепти за шприцовани сладки
Любимите на всички шприцовани сладки в 2 варианта: класически или веган с шоколад. Опитайте ги и зарадвайте близките си с любимия вкус!
Рецепта за класически шприцовани сладки
Необходими съставки за 35-40 сладки
- 250 g масло на стайна температура
- 100 g пудра захар
- 1 пакет ванилова захар
- 1 щипка сол
- 1 яйце
- 300 g брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 50 g царевично нишесте
Начин на приготвяне
1. Застелете тава с хартия за печене. Сложете маслото в купа и разбийте до кремообразна смес с ръчен миксер. Добавете пудрата захар, ваниловата захар, солта и яйцето и разбийте до хомогенност. Смесете брашното с бакпулвера и царевичното нишесте и постепенно разбъркайте, докато се оформи гладко тесто.
2. Напълнете тестото в торбичка със звездообразен пош накрайник и шприцовайте малки къдрици (приблизително 5 cm ø) върху тавата за печене. Охладете бисквитите за около 30 минути, за да запазят формата си.
3. Загрейте фурната до 180 °C с включен горен и долен реотан. Изпечете охладените бисквитки на средния рафт, докато станат светлобежови, за около 10 минути. Оставете бисквитите да изстинат върху решетка за торта.
Веган шприцовани сладки с тъмен шоколад
Необходими съставки за 45–50 сладки
- 240 g брашно
- 90 g филирани бадеми
- 50 g царевично нишесте
- 80 g пудра захар
- 1 ч.л. лимонова кора
- 1 щипка сол
- 1 есенция ванилия
- 240 g растителна мазнина на стайна температура
- 3 с.л. растително мляко
- 150 g черен шоколадов кувертюр
Начин на приготвяне
1. Смесете брашното, бадемите, царевичното нишесте, пудрата захар, лимоновата кора и солта. Добавете ваниловата есенция, растителната мазнина и растителното мляко и разбъркайте добре. Оформете тестото на топка, увийте го в стреч фолио и охладете за два часа.
2. Загрейте фурната до 180 °C с включен горен и долен реотан. Застелете две тави с хартия за печене. Извадете тестото от хладилника и го оставете да достигне стайна температура, след което омесете за кратко. С помощта на пош или торбичка с отрязан връх шприцовайте сладките с дължина около 5 см и ги разпределете върху тавите за печене.
3. Изпечете сладките във фурната за около 8 минути, без да покафеняват, на средната решетка. Оставете да изстинат напълно и извадете от тавите. Нарежете кувертюра на ситно и го разтопете. Потопете краищата на сладките в кувертюра, отцедете и оставете да стегнат върху решетка.
Интересни факти за шприцованите сладки
Шприцовани сладки без пош
Ако нямате у дома пош със звездовиден накрайник, можете да използвате и торбичка за замразяване или фунийка от хартия за печене. За версията с торбичка за замразяване просто отрежете върха на ъгъла на плика и сложете в него тестото. При версията с хартия за печене навивате хартията за печене на заострена фуния и отрязвате върха.
Свежи сладки за по-дълго
Съхранени в тенекиена форма за бисквити, покрита с намаслена хартия, бисквитите ще останат свежи и ронливи до 3 седмици.
Ако нещо се обърка: Как да спасите сладките?
Поради високото съдържание на масло, сладките могат лесно да се разтопят по време на печене. Проблемът им е, че тестото е твърде меко. Шприцовайте тестото бързо или го охладете за няколко минути преди шприцоване. Тестото не трябва да е твърде студено, в противен случай няма да може да се шприцова върху тавата за печене. Ако масленото тесто не се омесва добре, то значи съдържа твърде малко течност. Професионален съвет: малко меко масло или мляко може да помогне за по-гладка консистенция.