Какво може и какво не трябва да се консумира в периода на кърмене?
Младите майки, които за пръв път се сблъскват с процеса на кърмене, често се притесняват какво могат и какво не трябва да консумират. Оказват ли влияние всъщност консумираните храни върху кърмата? Кои храни са полезни за бебето и кои могат потенциално да му навредят? Акушерката и консултант по кърмене Кристина Куле отговаря на най-важните въпроси относно храненето по време на кърмене и развенчава три често срещани мита.
Кристина Куле е главна акушерка в клиниката в Клагенфурт и председател на Сюъза на акушерките в Каринтия. За списание ACTIVE BEAUTY тя отговори на най-вълнуващите въпроси по темата за храненето и кърменето.
Уважаема г-жо Куле, нашият първи въпрос е: влияе ли диетата на майката върху качеството на кърмата ѝ?
Естествено! Малка част от храната, консумирана от майката, преминава в кърмата. Както по време на бремеността начинът на хранене на майката повлиява развитието на ембриона, идентичното се случва и в процеса на кърмене.
Колко време отнема преминаването на храната в кърмата?
Средно процесът е 3 до 4 часа след консумация. Въпреки това, има определени храни като плодов сок, които преминават в кърмата по-бързо.
Кои храни могат да консумират кърмачките?
Всичко, което харесват. Препоръчително е все пак да не ядете храни, които Ви карат да се подувате или да се чувствате зле.
Кои храни и напитки са табу по време на кърмене?
Алкохолът, никотинът и наркотиците са абсолютно забранени! Дори така споменаваната „глътка просеко“, която няма да навреди – препоръчваме да се въздържате и от нея.
Има ли храни, които стимулират производството на кърма?
Грис, ориз, картофи, ечемик, овес и мая имат положително влияние върху производството на мляко. Маята често се предлага и като хранителна добавка.
Кои храни имат обратния ефект – намаляват производството на кърма?
Ментата и градинският чай спомагат за намаляване на производството на кърма, затова се използват и в процеса на отбиване.
Вярно ли е, че бебето става капризно, ако майката консумира много захар?
Доколкото знам и на база моя опит, консумацията на твърде много захар като цяло не е полезна за организма на майката: води до ленивост, забавя храносмилането и влошава състоянието на кожата.
От какви витамини се нуждаят кърмещите майки?
Витамин B12, витамин D, калций, омега-3 мастни киселини и фолиева киселина трябва да бъдат суплементирани. Разбира се, част от тях се набавя и чрез храната, но това обикновено не е достатъчно.
Съществуват някои упорити митове около кърменето. Консултантът по кърмене Кристина Куле разбулва 3-те най-разпространени от тях:
1. Майките трябва да избягват шоколад и домати, докато кърмят.
Подобно на мидите това са храни с високо съдържание на хистамин, който сам по себе си не е вреден. При някои жени се отразява зле, докато при други – не. Същото важи и за лука: някои кърмачки страдат от диария след консумирането му, което може да доведе до поява на газове и у бебето. По принцип можете да консумирате всички храни в нормални количества, а цял шоколад не е „нормално количество“, както и цяла купа салата само от домати – говорим за порция и то не всеки ден. В крайна сметка трябва да се храните балансирано!
2. Детето след отбиване ще обича да консумира същите храни, които майката е приемала по време на бременността и кърменето.
Разбира се, храните, консумирани по време на бремеността оставят някакъв отпечатък у вкусовите предпочитания на детето, но това не означава автоматично, че то ще обича да яде салата, ако и майката обича. Същото важи и за хранителните алергии: ако една майка е алергична към ядки, детето не е автоматично алергично към тях.
3: Ако майките ядат твърде малко, докато кърмят, качеството на кърмата се влошава.
Когато кърмите имате нужда от повишен прием на калории - това е вярно. Можете да подпомогнете производството на кърма и качеството или хранителната ѝ стойност с определени храни. Кърмещите жени трябва и да се хранят балансирано и здравословно.