8 храни, които не трябва да консумирате по време на бременност
Здравословното и разнообразно хранене е най-доброто за бъдещата майка и нейното неродено дете. Въпреки че диетата по време на бременност всъщност не е сложна, все пак има някои храни, които бременните жени не могат да ядат. Разкриваме 8 от тях и споделяме съвети от нашия експерт какво се случва, ако погрешно консумирате храна-табу. Вижте какво трябва да имат предвид бременните жени, когато купуват и приготвят храна.
Едва ли има нещо по-важно по време на бременност от здравословното, разнообразно хранене - все пак нероденото бебе трябва да получава всички важни хранителни вещества, за да се развива възможно най-добре. Много бременни жени с право се питат: „Какво не е позволено да консумираме по време на бременност?“ Разглеждаме по-отблизо 8 храни, които определено трябва да бъдат премахнати от диетата на бременната жена, защото могат да бъдат заразени със салмонела, листерия или патогени на токсоплазмоза и представляват реална опасност за майката и детето. Разговаряме и с гинеколога Ева Лунцер-Мюл за опасностите от хранително отравяне по време на бременност.
1. Сурови или недоварени яйца
По време на бременност това означава: чао майонеза, тирамису, бъркани яйца и омлети с рохки жълтъци и белтъци. Суровите или полусварените яйца могат да бъдат заразени със салмонела. Ако не искате да се лишите от яйца, тогава ги варете или пържете поне 10 минути.
2. Сурово месо
Да си признаем, за любителите на месо едва ли има нещо по-вкусно от една сочна пържола. Но като бременна жена, когато става въпрос за пържоли алангле и други ястия със сурово месо като телешки тартар, трябва да кажете: Не, благодаря! Консумацията им може да доведе до инфекция с токсоплазмоза.
3. Сурова шунка и сурови колбаси
Когато се сетите за прошуто и салам, обикновено първото нещо, за което се сещате, е Италия и кулинарните изкушения на южната страна. Бременните обаче нямат право да ядат сурова шунка и колбаси. Както при суровото месо, тук могат да се скрият патогени на токсоплазмоза и листерия. Следователно, не можете да ядете сурови месни деликатеси по време на бременност.
4. Сурова и/или замърсена с живак риба
Любителите на суши трябва да се подготвят за въздържание по време на бременност, защото суровите или суровопушените филета са табу за бременните. Съществува риск от листерия и токсоплазмоза. Бъдещата майка също трябва да стои далеч от риба тон, камбала или риба меч - тези видове риба обикновено са силно замърсени с живак.
5. Продукти от сурово мляко
Сирената от сурово мляко като камамбер, горгонзола, фета и бри могат да имат добър вкус, но бременните жени силно съветваме да не ги консумират. Млякото не се нагрява по време на производството им, следователно може да съдържа патогени като листерия. Затова, когато купувате сирене, винаги проверявайте дали е пастьоризирано.
6. Пакетирана салата
Ако сте изправени пред решението: предварително пакетирана или прясна салата, определено трябва да изберете прясната версия като бременна жена. Поради топлия и влажен микроклимат в опаковките за салата, патогени като листерия могат да се размножават особено бързо. Към това се добавят многобройните изрязани ръбове на зеленчуците, които предлагат добра повърхност за атака, върху която могат да се заселят микробите.
7. Неизмити плодове и зеленчуци
Едва ли има нещо по-здравословно от плодовете и зеленчуците. Въпреки това, бременните жени определено трябва да ги измиват добре, а в идеалния случай - и да ги обелят. Паразитите могат да живеят върху обелките и трябва да се предпазите от тях.
8. Алкохол
Ако имате повод за празнуване и тост, трябва да го отложите за по-късно по време на бременността или да изберете безалкохолния вариант. Както всички знаят, алкохолът е абсолютно забранен по време на бременност. Клетъчният токсин навлиза в кръвоносната система на нероденото дете чрез кръвта и може да причини сериозни увреждания, особено на мозъка.
Дори и да знаете списъка с храни, които не трябва да ядете по време на бременност, може случайно да хапнете нещо забранено и всъщност да се окажете с хранително отравяне или нещо по-лошо. Гинекологът Ева Лунзер-Мюл споделя повече:
Д-р Лунце-Мюл: Какво трябва да направи бременната жена, ако случайно консумира нещо забранено по време на бременност?
Преди всичко: не се паникьосвайте! Не всяка храна е замърсена сама по себе си. Ако несъзнателно сте яли сурова животинска храна, първото нещо, което трябва да направите, е да следите внимателно здравето си и, ако се съмнявате, да потърсите лекарска помощ като предпазна мярка. Хранителните инфекции, причинени от листерия и патогени на токсоплазмоза, могат да навредят на нероденото дете. Симптомите на инфекция са относително неспецифични - при съмнение трябва да се направят по-насочени изследвания. Като част от паспортния преглед майка-дете, кръвта се изследва рутинно за антитела срещу токсоплазмоза. Ако вече имате достатъчно антитела в кръвта си, Вие сте имунизирани и следователно няма остър риск за нероденото дете. В случай на инфекция със салмонела, тежката диария води до висока загуба на вода и сол. Самата салмонела не преминава през плацентата, така че, за разлика от токсоплазмозата и листерията, тя не представлява пряка заплаха за плода, но ако по време на раждането се отделят допълнителни бактерии, новороденото може да се зарази директно със салмонела.
Колко опасно е хранителното отравяне за майката и детето?
Хранителното отравяне обикновено се причинява от бактерии, които са заразили консумираната храна. Някои от тези патогени произвеждат токсини, които влияят негативно на храносмилането. Това може да доведе до коремни спазми, диария и повръщане, а понякога и треска. Симптомите обикновено изчезват сами след ден-два. Повечето микроби не преминават през плацентата и не са основно опасни за нероденото дете. Достатъчният прием на течности и минерали е особено важен тук, за да се избегне дехидратация и преждевременно раждане. Като цяло бременните жени са по-податливи на инфекции поради промени в имунната система и затова трябва да обърнат особено внимание на адекватната хигиена в кухнята. Можете също така да се ваксинирате по време на бременност срещу хепатит А, който също е често срещана причина за хранително отравяне от замърсена храна.
Кога бременната жена трябва да се тревожи, ако получи диария след хранене?
Диарията по време на бременност е по-честа от очакваното. В повечето случаи това има безвредни причини и не винаги означава инфекция с опасни микроби. По-специално, хормоналните промени и промяната в диетата с храни, по-богати на фибри, водят до по-меки изпражнения, особено в ранна бременност. Безвредните вирусни инфекции също могат да причинят краткотрайна диария без допълнителни лоши ефекти. Въпреки това, ако диарията продължава повече от три дни и е придружена от треска, спазми в корема или кръв, това определено трябва да се провери от лекар.