Active Beauty
Вкусно: Омлет с тиквички и козе сирене
текст: , Rezept: Taverne Agency / Kitchen Trinity
време за четене: мин
Ефирно ястие

Вкусно: Омлет с тиквички и козе сирене

Балансираната закуска или перфектният брънч не са завършени без една съставка: яйцата! Пържени, варени или бъркани – това са класическите начини за приготвяне на яйца, под чиято форма те най-често присъстват на масата. Липсва само една вариация: омлетът. В тази рецепта пухкавото ястие от яйца е комбинирано с тиквички и козе крема сирене – семпъл, но изискан вкус!

Рецепта за омлет с тиквички и козе сирене

Необходими съставки за 2 омлета

  • 50 g тиквички
  • 50 g листа от глухарчета
  • 4 пресни яйца
  • 3 с.л. бита сметана
  • сол
  • черен пипер
  • 2 с.л. масло
  • 100 g козе крема сирене
  • 1 ч.л. лимонова кора
  • 1 с.л. листа от мента
  • 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне на омлета с тиквички и козе сирене

1. Подготовка на зеленчуците
Почистете тиквичките и ги нарежете на тънки ивици. Измийте листата от глухарчета.
2. Приготвяне на омлета
Разделете жълтъците от белтъците, разбийте жълтъците с битата сметана и в отделен съд разбийте с помощта на ръчен миксер белтъците на сняг. Добавете жълтъците към белтъците и подправете със сол и черен пипер. Разтопете 1 с.л. масло в тиган (с диаметър поне 20 cm) и запържете в него половината от резените тиквички на средна температура. След това изсипете върху тях яйчената смес, покрийте с капак и оставете да се запича за 4-5 минути. Внимателно обърнете омлета с помощта на чиния, като яйцата не трябва да са изцяло сготвени, а само златистожълти на вид.
3. Сервиране на омлета
Плъзнете омлета върху затоплена чиния, сложете 2 ч.л. от крема козе сиренето и го разпределете отгоре върху него. Поръсете с лимонова кора, накъсайте на едро листата от мента и поръсете и тях. Подправете със сол и черен пипер. С останалите съставки пригответе и втория омлет, междувременно загрейте останалия зехтин в друг тиган и запържете за кратко листата от глухарче, докато омекнат, подправете ги със сол и черен пипер и ги сервирайте върху омлетите.


Какво е важно, за да се получи перфектният омлет?

Омлетът, както и бърканите яйца, могат да се комбинират с различни съставки, както сладки, така и солени. Без значение какъв омлет искате да приготвите, следвайте тези стъпки, за да се получи перфектен:

  • Подходящ тиган: за да се получи пухкав един омлет, яйцата и размерът на тигана трябва да са в правилната пропорция: тиган с диаметър 20 cm е идеален за направата на омлет от 2 яйца.
  • Правилна температура: препоръчително е предварително да проверите топлината на тигана, за да не изгори омлетът. Най-лесният начин е да изсипете част от яйцата в него – ако сместа се свие веднага, тиганът е твърде горещ, идеалната температура е налице тогава, когато яйчената смес леко започне да се свива при изсипване в тигана.
  • Не пресготвяйте: омлетите продължават да се готвят и в чинията, затова винаги трябва да ги изваждате малко по-рано.
x
За съжаление не намерихме резултати за вашето търсене. Моля, опитайте с други търсителни термини.