Вкусни рецепти с див чесън
От известно време дивият чесън е една от най-популярните пролетни билки. Представяме Ви рецепта за песто и питка с песто - идеални за брънч!
Рецепти с див чесън: най-доброто песто от див чесън
Съставки за около 250 ml песто от див чесън
- 60 г див чесън
- 3 с. л. печени кедрови ядки
- 50 g пармезан; нарязан на парченца
- 100 ml зехтин
- сол
- черен пипер
Приготвяне на песто от див чесън
Приготвяне на песто от див чесънБланширайте дивия чесън във вряща подсолена вода, изплакнете го в леденостудена вода, отцедете го и го сложете в блендер заедно с кедровите ядки, пармезана и зехтина. Блендирайте до кремообразна консистенция и подправете с малко сол и черен пипер.
Кремообразното и ароматно песто от див чесън се съчетава добре с тази питка:
Необходими съставки за питка с песто от див чесън
- 500 g брашно
- 1 кубче мая
- 1 ч.л. захар
- 250 ml вода
- 30 ml зехтин
- сол
- приблизително 250 ml песто от див чесън
Начин на приготвяне
Пригответе тестотоЗа да приготвите тестото, пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче в центъра. Натрошете маята и я смесете със захарта и 50 ml вода, за да оформите тесто. Оставете да втаса за 5 минути, след което добавете 30 ml зехтин, малко сол и 200 ml вода. Първо внимателно разбъркайте всички съставки с кухненския робот или с ръчен миксер. След това месете на висока скорост за около 2 минути, докато се оформи гладко тесто. Добавете малко вода или брашно, ако е необходимо.
2. Оставете тестото да втаса, загрейте фурната
Покрийте купата с влажна кухненска кърпа и оставете тестото да втаса на топло място за около 1 час. Загрейте фурната отгоре и отдолу на 175 °C.
3. Оформете тестото, намажете с песто и изпечете
Поръсете работната повърхност с брашно и разделете тестото на три равни части. Разточете всяка част на около 20 х 40 см. Намажете ги с песто от див чесън и ги наредете една върху друга, след което разполовете по дължина. Сега оформете тестото на плитка. Застелете хартия за печене в тавата, сложете тестото и печете във фурната за около 45 минути. Извадете, оставете леко да се охлади и сервирайте.