Active Beauty
Великденски козунак - Рецепти, съвети & безглутенова алтернатива
текст: Harald Wieser
време за четене: мин
Домашно приготвен козунак

Великденски козунак - Рецепти, съвети & безглутенова алтернатива

Великденският козунак с масло, мармалад или мед е истинско изкушение на празничната трапеза. Независимо дали е направен с пшенично или с безглутеново брашно – плетеният козунак е перфектният завършек на великденското меню.

Какво общо има козунакът с Великден?

Още през Средновековието великденският хляб е присъствал на всяка празнична трапеза като християнски символ на възкресението и е слагал край на постите. С годините хлябът се е превърнал в сладко печиво и традиционно великденският козунак слага край на 40-дневния пост.

Безглутеновият вариант

В днешно време все повече хора обръщат внимание на осъзнатото хранене и търсят алтернативи без глутен при печивата. Такива рецепти има и за великденски козунак: спокойно можете да използвате както прясна, така и жива мая, тъй като и двата вида не съдържат глутен. При брашното има най-различни алтернативи: овесено брашно, брашно от нахут или елда са перфектни за направа на козунак.

Рецепта за безглутенов великденски козунак

За направата са Ви необходими:

60 g течно масло
1 яйце
1 жълтък
1 кубче или пакетче мая
1 ч.л. брашно от рожков
350 g безглутеново брашно (напр. пълнозърнесто брашно от елда)
180 ml топло мляко
3 с.л. сметана за глазура
1 щипка сол
80 g захар

Ето как да го приготвите:

1. Разтворете маята в малко топла вода. Изсипете брашното в купа и с ръка направете кладенче в средата. Изсипете разтворената мая в кладенчето и поръсете щипка сол. Разбъркайте с пръсти, поръсете малко брашно и оставете да втаса на топло за 10 минути.
2. Добавете останалите съставки и месете поне 5 минути, до получаване на гладко тесто. Накрая покрийте купата с тестото с кухненска кърпа и оставете да втаса на топло за около един час.
3. Отново омесете тестото върху покрита с брашно повърхност и го разделете на три големи части. Оформете частите като шнур и с тях сплетете на плитка, след това оставете тестото да втаса за още около 35 минути.
4. Преди печене разбийте жълтъка и сметаната и намажете плитката със сместа, с помощта на четка.
5. Поставете козунака върху покрита с хартия за печене тава и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 25 минути.

Нашият съвет

При приготвянето на безглутенови печива е важно да държите съставките на стайна температура, да спазите времето за втасване на тестото и да смесите добре съставките.

Още рецепти за вкусни ястия ще откриете тук.

x
За съжаление не намерихме резултати за вашето търсене. Моля, опитайте с други търсителни термини.