Active Beauty
Вегетарианско барбекю: 3 лесни рецепти
:text:: Carolina Forstner
:readingtime:: :minutesshort:

Вкусни идеи

Вегетарианско барбекю: 3 лесни рецепти

Сезонът на барбекюто започва още с първите топли слънчеви лъчи, но не залагайте само на печени картофи като вегетарианска опция – подготвихме вкусни идеи за вегетарианско барбекю, затова запалете грила и се насладете на вкуса!

Вегетариански енчиладас

Продукти за 4 порции:

  • 120 g сирене чедър (или веган крема сирене)
  • 2 бр. авокадо
  • 2 чушки халапеньо
  • 3 връзки кориандър
  • 2 връзки мента
  • 2 бр. био лайм
  • 8 бр. пшенични тортили
  • 6 с.л. заквасена сметана (като веган опция можете да ползвате крем сирене от кашу на dmBio)
  • 250 g отцеден боб кидни
  • 230 g отцеден царевица от консерва (например dmBio)
  • сол
  • черен пипер
  • щипка чили

Начин на приготвяне:

Настържете чедъра, разполовете авокадото, премахнете костилката, издълбайте месестата част и го нарежете на кубчета. Измийте и нарежете халапеньото, измийте кориандъра и ментата, подсушете ги и откъснете листенцата от дръжките. Измийте лаймовете, нарежете единия на резени и оставете настрана, другия изцедете. Разстелете четири от тортилите между листи хартия за печене, напълнете ги с чедър и 2 лъжици заквасена сметана и ги сложете във фурната (или за кратко на грила), докато чедъра се разтопи. След това добавете в тортилите боб, царевица, авокадо, халапеньо, магданоз и кориандър и поръсете със сока от лайм, намажете отгоре с останалата сметана и овкусете със сол, черен пипер и чили. След това върху всяка от тортилите поставете още една и притиснете леко, по желание може да ги сложите и на скарата, за да се запекат допълнително. Накрая разрежете всяка тортила на 4 части и сервирайте с резени лайм за овкусяване.

Хумус с плосък хляб

Продукти за 4 порции

  • 2 скилидки чесън
  • 220 g изцеден нахут (например от dmBio)
  • 2 с.л. сусамов тахан (например от Harmonica)
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 4 с.л. зехтин (например от dmBio)
  • сол
  • 1/2 ч.л. Рас ел Ханут (смес от ориенталски подправки)
  • 1/2 ч.л. млян кимион (Cumin)
Гарнирайте с: пресен плосък хляб

Начин на приготвяне:

Обелете чесъна и го нарежете на едро. Пасирайте до хомогенност нахута, заедно с тахана, лимоновия сок, 3 супени лъжици зехтин и ако е необходимо, добавете малко вода. Подправете със сол, Рас ел Ханут и кимион и разстелете в купа. Полейте отгоре с останалия зехтин и поръсете с Рас ел Ханут. Изпечете плоския хляб на скара или във фурната за 4-5 минути, разрежете на парчета и сервирайте с хумуса.

Гриловани праскови с тофу, овкусено с Хариса

Продукти за 4 порции:

За гарнитура: ядливи цветя - например карамфил

Начин на приготвяне:

Нарежете тофуто на резени с дебелина около 1 см. Обелете чесъна, нарежете го на много ситно и го смесете с пастата Хариса, зехтина, сока от лайм, сиропа от фурми и малко сол и черен пипер. Поставете тофуто в сместа и го мариновайте за поне 1 час. Измийте прасковите, разполовете ги и премахнете костилките. Измийте, подсушете и почистете руколата. Запечете тофуто и прасковите върху добре загрята скара за 4-5 минути, като ги обръщате (можете да ги сложите и във фурната на 200 °C отгоре и отдолу). Поставете рукола в чиния, отгоре наредете прасковите и тофуто, смесете семената с лимоновата кора и поръсете отгоре. Украсете с ядливи цветя и сервирайте.

Тези рецепти доказват, че вегетарианското барбекю е всичко друго, но не и скучно!

Тук ще откриете вдъхновение за безмесно барбекю.
x
:search_nothing_title: :search_nothing_subtitle: