Вегетарианско барбекю: 3 лесни рецепти
Вегетариански енчиладас
Продукти за 4 порции:
- 120 g сирене чедър (или веган крема сирене)
- 2 бр. авокадо
- 2 чушки халапеньо
- 3 връзки кориандър
- 2 връзки мента
- 2 бр. био лайм
- 8 бр. пшенични тортили
- 6 с.л. заквасена сметана (като веган опция можете да ползвате крем сирене от кашу на dmBio)
- 250 g отцеден боб кидни
- 230 g отцеден царевица от консерва (например dmBio)
- сол
- черен пипер
- щипка чили
Начин на приготвяне:
Настържете чедъра, разполовете авокадото, премахнете костилката, издълбайте месестата част и го нарежете на кубчета. Измийте и нарежете халапеньото, измийте кориандъра и ментата, подсушете ги и откъснете листенцата от дръжките. Измийте лаймовете, нарежете единия на резени и оставете настрана, другия изцедете. Разстелете четири от тортилите между листи хартия за печене, напълнете ги с чедър и 2 лъжици заквасена сметана и ги сложете във фурната (или за кратко на грила), докато чедъра се разтопи. След това добавете в тортилите боб, царевица, авокадо, халапеньо, магданоз и кориандър и поръсете със сока от лайм, намажете отгоре с останалата сметана и овкусете със сол, черен пипер и чили. След това върху всяка от тортилите поставете още една и притиснете леко, по желание може да ги сложите и на скарата, за да се запекат допълнително. Накрая разрежете всяка тортила на 4 части и сервирайте с резени лайм за овкусяване.Хумус с плосък хляб
Продукти за 4 порции
Гарнирайте с: пресен плосък хлябНачин на приготвяне:
Обелете чесъна и го нарежете на едро. Пасирайте до хомогенност нахута, заедно с тахана, лимоновия сок, 3 супени лъжици зехтин и ако е необходимо, добавете малко вода. Подправете със сол, Рас ел Ханут и кимион и разстелете в купа. Полейте отгоре с останалия зехтин и поръсете с Рас ел Ханут. Изпечете плоския хляб на скара или във фурната за 4-5 минути, разрежете на парчета и сервирайте с хумуса.
Гриловани праскови с тофу, овкусено с Хариса
Продукти за 4 порции:
- 500 g тофу (например от dmBio)
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. паста Хариса
- 2 с.л. зехтин
- 1 лайм
- 1 с.л. сироп от фурми
- сол
- прясно смелен черен пипер
- 3 праскови
- 1 шепа рукола
- 3 с.л. семена (например dmBio Био слънчогледови семки; dmBio Био тиквени семки; dmBio Био сусам, необелен – или маково семе и фъстъци)
- 2 ч.л. лимонова кора
Начин на приготвяне:
Нарежете тофуто на резени с дебелина около 1 см. Обелете чесъна, нарежете го на много ситно и го смесете с пастата Хариса, зехтина, сока от лайм, сиропа от фурми и малко сол и черен пипер. Поставете тофуто в сместа и го мариновайте за поне 1 час. Измийте прасковите, разполовете ги и премахнете костилките. Измийте, подсушете и почистете руколата. Запечете тофуто и прасковите върху добре загрята скара за 4-5 минути, като ги обръщате (можете да ги сложите и във фурната на 200 °C отгоре и отдолу). Поставете рукола в чиния, отгоре наредете прасковите и тофуто, смесете семената с лимоновата кора и поръсете отгоре. Украсете с ядливи цветя и сервирайте.
Тези рецепти доказват, че вегетарианското барбекю е всичко друго, но не и скучно!