Веган супа от броколи: бърза за приготвяне и много вкусна
Броколи, картофи и щипка индийско орехче - тази супа от броколи е чудесен обяд и се приготвя за по-малко от 30 минути. В нашата рецепта сметаната е заменена с кокосово мляко. Това прави вкуса ѝ по-лек и ѝ придава екзотичен привкус. За да допълним вкуса, имаме няколко съвета и трикове, които си струва да знаете за здравословните зеленчуци.
Веган супа от броколи: здравословна и вкусна
Продукти за 4 порции
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 500 г броколи
- 400 г картофи
- растително масло
- 700 мл зеленчуков бульон
- 450 мл кокосово мляко
- сол
- черен пипер
- 1 щипка индийско орехче
- ½ ч.л. смлян кимион
Приготвяне на веган супа от броколи
1. Подгответе зеленчуците
Обелете и нарежете на едро лука и чесъна. Измийте броколите и нарежете розичките и дръжката на малки парченца. Обелете и нарежете картофите на кубчета.
2. Задушете зеленчуците и ги оставете да къкрят
Загрейте малко количество растително масло в голям тиган, задушете лука и чесъна, докато станат прозрачни, добавете броколите и картофите и задушете за 5 минути, като разбърквате. Налейте зеленчуковия бульон и кокосовото мляко и оставете да къкри за около 20 минути.
3. Пасирайте супата и подправете на вкус
Когато зеленчуците са сварени, пасирайте супата, докато стане гладка и кремообразна. Овкусете със сол, черен пипер, индийско орехче и кимион.
Подхожда добре с: прясна багета или хрупкава чабата. Ако разполагате с малко повече време, можете сами да си приготвите крутони. Просто нарежете 3 филийки препечен хляб на кубчета с произволна големина. Загрейте 4 супени лъжици масло в тиган и добавете кубчетата препечен хляб. Запържете ги до златистокафяво, като непрекъснато ги обръщате. Също така е вкусно с една лъжичка соев йогурт отгоре, супата става още по-кремообразна.
Как супата от броколи остава зелена?
За да придадете на супата наситен зелен цвят, добавете щипка сода бикарбонат към водата, в която варите броколи.
Химическо обяснение: зелените зеленчуци като броколи (но също и спанакът, например) получават наситения си зелен цвят от пигмента хлорофил. Неговото молекулно ядро съдържа и атом магнезий. Ако зеленчуците се варят в тенджера с вода, стойността на рН на водата спада, като в същото време магнезиевият атом се разтваря от ядрото на хлорофила и зеленчуците „губят“ привлекателния си зелен цвят. Този ефект може да се предотврати чрез добавяне на сода за хляб. Содата за хляб е алкална и неутрализира киселините в броколите и други. Но бъдете внимателни: твърде много сода за хляб може да има отрицателен ефект върху вкуса и консистенцията.
Колко дълго се съхранява супата от броколи?
Супата може да се съхранява в затворен съд в хладилника за около пет дни. Супата с броколи може лесно да се замрази. След като бъде охладена и поставена в торбичка за замразяване, буркан с винт или устойчив на замразяване съд за съхраняване на храна, супата от броколи ще се запази за около три месеца.
Търсите вдъхновение за малките почитатели на супата? Тези супи за деца са засищащи, здравословни и наистина вкусни!
Защо броколите трябва да присъстват в менюто на всеки?
Броколите осигуряват много важни витамини и минерали. Те включват витамин А, витамини от група В и витамин С, фолиева киселина, желязо, калций, цинк и калий. Зеленият зеленчук също така е вкусно засищащ поради високото си съдържание на фибри и е нискокалоричен (34 килокалории на 100 гр). Тъй като обаче броколите принадлежат към семейството на зелето, те могат да бъдат по-трудни за храносмилане. Смлените семена кимион в супата от броколи помагат на организма при храносмилането.