Веган шоколадово-фъстъчени мъфини
Мъфини без яйца – изпробвана веган и гарантирано вкусна рецепта. Тези шоколадови мъфини с фъстъчено масло не само имат прекрасен вкус, благодарение на горчивото какао на прах и кремообразното фъстъчено масло, но и се приготвят бързо и печелят одобрението на опиталите ги.
Рецепта за сочни веган мъфини
Приготвянето на печива без яйца не е проблем – в тази рецепта използваме като заместители банан и фъстъчено масло, но можете да ги замените и с ябълково пюре и бадемово масло.
Необходими съставки за 16 мъфина
- 3 с.л. какао на прах
- 300 g брашно
- 225 g кафява захар
- 3 пюрирани банана
- 60 фъстъчено масло + допълнително за гарниране
- 2 с.л.слънчогледово олио
- 1 с.л. ябълков оцет
- 1 ч.л. есенция ванилия
- 1 ч.л. сода за хляб
- 1 ч.л. бакпулвер
- щипка сол
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 190 °C с включен горен и долен реотан. Смесете какаото с 2 с.л. вряща вода и оставете настрана. Смесете всички останали съставки в купа и бъркайте до хомогенност. 2. Разделете тестото наполовина в 2 купи и в едната добавете какаото. Напълнете 16 формички за мъфини със светлото тесто, а отгоре изсипете какаовата смес. Направете мраморни шарки в мъфините с помощта на нож.
3. Печете мъфините около 15 минути, като тествайте с клечка за зъби дали са готови. Оставете да се охладят във формичките за 5 минути, а след това ги оставете да изстинат върху решетка. Декорирайте с фъстъчено масло преди сервиране.
Съвет: Тук можете да откриете всички необходими съставки за печива.