Веган мед: Най-добрите алтернативи за закуска
Веганите ядат ли мед?
Веганското хранене означава отказ от животински продукти, а към тях се причислява и пчелният мед. Трудолюбивите пчели произвеждат меда за себе си като източник на храна, за да оцелеят през суровата зима. Разбира се, има пчелари, които работят във възможно най-голяма степен в хармония с пчелите и вадят само излишния мед – от това обаче той не става веган.Веган мед: Пет алтернативи на пчелния мед
Ето различни вкусни алтернативи на конвенционалния пчелен мед:
1. Сироп от агаве
Този „веган мед“ се получава от растението агаве, чиято родина е Мексико. Независимо дали става въпрос за кафе, чай или за печива – сиропът от агаве е мултифункционален и универсално приложим като алтернатива на пчелния мед. Състои се от фруктоза и глюкоза, но не предизвиква повишаване на нивата на кръвната захар толкова, колкото рафинираната захар.
2. Оризов сироп
Оризовият сироп, точно като десерта мочи, води началото си от Япония. Особено препоръчителен е за подслаждане при режим на хранене с ниско съдържание на фруктоза, или без глутен. Както подсказва името му, този сироп се добива от ориз и се предлага като алтернатива на меда, но въпреки това, дозирането трябва да е умерено, тъй като става дума за чиста глюкоза.
3. Кленов сироп
Кленовият сироп се извлича от кленови дървета и е особено популярен в Канада за закуска. Подходящ е и за гарниране на палачинките ни от елда, които са описани в рецептата по-долу. В зависимост от класа златистият тон на кленовия сироп е по-светъл (клас А) или по-наситен (клас С). Клас А е по-мек на вкус – перфектното допълнение към десертите!Съвет: При кленовия сироп непременно трябва да се обърне внимание на обозначението "веган", тъй като някои марки предоставят сиропи с наличие на животински багрила.
4. Сироп от смърчови връхчета
Вълнуващо е какви растителни съкровища може да предложи природата. За производството на сироп от смърчови връхчета се събират свежи връхчета от смърч и се поставят със захар в буркан, престояват един месец и сиропът е готов. Той придава великолепна сладост не само на чайовете, но може да се маже и на филия като вегански мед, а също така е добре познат домашен лек за кашлица, благодарение на етеричните си масла. Перфектната алтернатива на пчелния мед в студения сезон!
5. Мед от глухарчета
Още един веган мед, който ни предоставя природата. Медът от глухарчета се прави от свежи цветове на глухарче и се приготвя с вода и захар. Подобно на сиропа от смърчови връхчета, медът от глухарчета е идеален за подслаждане на чайове през сезона на настинките, тъй като наред с другите полезни съставки е богат и на цинк.
Добре е да се знае
Силата на природата не бива да подценява. В случай на продължаващи оплаквания от симптоми на настинка, приемането на глухарчета не е препоръчително, затова, моля, консултирайте се предварително с Вашия лекар или фармацевт.Веган палачинки от елда със сироп от агаве
Съставки
- 150 g пълнозърнесто брашно от елда (напр. от dmBio)
- 160 ml натурална бадемова напитка (напр. от dmBio)
- Сироп от агаве (напр. от dmBio)
- 2 лъжици бадемов мус (напр. от dmBio)
- Малко газирана минерална вода
- 1 чаена лъжичка бакпулвер (напр. от dmBio)
- 1 щипка Бурбонска ванилия (напр. от dmBio)
- Кокосово масло (напр. от dmBio)
- Кокосов йогурт
- Горски плодове за гарнитура
Рецепта
- Смесете брашното от елда с бадемовата напитка, сиропа от агаве и бадемовия мус.
- Добавете газираната минерална вода, бакпулвера и Бурбонската ванилия.
- Загрейте кокосовото масло в тиган и разпределете тестото за палачинки в тигана.
- Когато палачинката се изпече от едната страна, обърнете и печете и от другата страна.
- Подредете няколко палачинки в чиния и гарнирайте с кокосов йогурт, горски плодове и сироп от агаве.