Веган бъркани яйца: Високопротеинова рецепта с тофу
Бърканите яйца са обичана и популярна закуска. Трябва ли да се лишите от тях, ако избягвате животински продукти или спазвате изцяло растителна диета? Не е нужно! Нашите веган бъркани яйца се доближават до класическата версия, а тайната се крие в перфектната комбинация от брашно от нахут, тофу и солта Кала Намак.
Веган кулинарният блог Zucker&Jagdwurst сподели с нас перфектната рецепта за веган бъркани яйца.
Рецепта за веган бъркани яйца
Необходими съставки за 4 порции:
- 25 g брашно от нахут
- 125 ml растително мляко
- 400 g натурално тофу
- 2 с.л. хранителна мая
- 0.5 ч.л. куркума
- 0.5 ч.л. сладък червен пипер
- 0.5 ч.л. черна сол Кала Намак
- 1 глава червен лук
- 1 чушка
- сол
- черен пипер
- веган масло или растителна мазнина
Начин на приготвяне
1.Приготвяне на сместа за веган бъркани яйца
Първо сложете брашното от нахут и растителното мляко в купа и разбъркайте добре с бъркалка, докато сместа стане хомогенна. След това натрошете тофуто на малки парченца и го добавете към сместа, заедно с люспите хранителна мая, куркумата, червения пипер и солта Кала Намак и подправете всичко обилно със сол и черен пипер.
2. Приготвяне на зеленчуците и бърканото тофу
Нарежете на ситно лука и чушката, задушете кубчетата лук в малко веган масло или растителна мазнина за около 3 минути, докато станат прозрачни. След това добавете нарязаните на кубчета чушки и запържете всичко заедно за 3-4 минути, докато чушките омекнат. Добавете сместа с тофу в тигана и запържете за още 10 минути. Бърканото тофу може и да се запече за малко – според предпочитанията.
Добро и здравословно: Благодарение на брашното от нахут и тофу, нашите веган бъркани яйца са особено богати на протеини и фибри.
Кала Намак – фаворитът на веганската кухня
Сол с вкус на яйца? Звучи странно? Но е вкусно! Заради изключителния си аромат червеникаво-тъмнолилавата сол е особено популярна във веганската кухня. Солта Кала Намак е типична за индийската кухня, където се използва за подправяне на супи и сосове или зеленчукови ястия. В състава на Кала Намак сероводородът е от решаващо значение за вкуса, тъй като придава типичния яйчен аромат.