Active Beauty
Тиквен пай: Открийте перфектната рецепта за сочен & вкусен сладкиш!
:readingtime:: :minutesshort:

Сезонът на тиквата

Тиквен пай: Открийте перфектната рецепта за сочен & вкусен сладкиш!

Чувствате се като тиква, но не искате супа за промяна? В нашата рецепта за тиквен пай есенните зеленчуци стават звездата на тортата.

Тиквен пай: Най-есенният сладкиш!

Необходими съставки за 1 пай (форма с диаметър около 22 cm ⌀)

  • 175 g брашно
  • 75 g масло + количество за намазняване
  • 4 яйца
  • 1 щипка сол
  • 50 g сух боб или друго вариво - за поставяне във формата за пай при изпичане, предотвратява издигането на тестото
  • 50 g захар
  • 600 g тиква
  • 150 g кафява захар
  • 1 с.л. нишесте
  • 300 g бита сметана
  • 1/2 ч.л. индийско орехче
  • 1 ч.л. канела (на dmBio)
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • 1/2 ч.л. кардамон

Начин на приготвяне

1. За тестото смесете брашното, маслото, едно яйце, сол и 50 g захар до хомогенна смес, като при необходимост добавете малко студена вода. Оформете тестото на топка и завийте със стреч фолио (екологична алтернатива: кърпи от пчелен восък) и оставете да втаса за около 30 минути.
2. Нарежете тиквата на кубчета и ги сложете в тенджера със 100 ml вода. Покрийте и оставете да къкри, докато омекне, за около 15 минути. Отцедете добре, пюрирайте до гладкост и оставете да изстине. Загрейте фурната до 180 °C с включен горен и долен реотан. Намаслете форма за пай (с диаметър приблизително 22 см ⌀) с масло.
3. Разточете тестото и застелете формата с него. Оформете ръб. Покрийте с хартия за печене и поставете върху нея сухия боб (така ще предотвратите надигането на тестото), изпечете на средна решетка пая за около 10 минути. Отстранете боба и хартията и оставете тестената основа леко да се охлади.
4. Разбъркайте тиквеното пюре с кафявата захар, нишестето, 150 g бита сметана, 3 яйца, индийското орехче, канелата и джинджифила до гладкост. Изсипете пълнежа върху тестото и изпечете обратно във фурната на средния рафт до златистокафяво, около 40 минути. Оставете да изстине преди поднасяне.
  1. Предложение за гарниране
  2. Преди сервиране разбийте 150 g сладкарска сметана на сняг. Напълнете в пош и поставете по 1 сметанено цветенце върху всяко парче от пая. Сервирайте пая поръсен с малко канела.


Зеленчуци в сладкиш? Да, моля!

Зеленчуците в сладкиш звучат така, сякаш не трябва да бъдат там - но това не е така. Особено когато зеленчуците всъщност изобщо не са зеленчуци - тиквите се класифицират като плодови зеленчуци, оттам идва и сладкият им вкус!

It’s Pumpkin Spice Season

След Pumpkin Spice Latte, Pumpkin Spice миксът намери своя път към рафтовете с подправки у дома. Освен за топли напитки, пикантната смес може да се използва и за сладкиши или солени ястия като супи и къри.

DIY: Pumpkin Spice подправка

Необходими съставки за 150 g

  • 4 с.л. канела (от dmBio)
  • 1/2 ч.л. чили
  • 2 с.л.мляно индийско орехче
  • 2 с.л. джинджифил на прах
  • 1 ч.л. смлян карамфил

Начин на приготвяне
Смлените подправки се поставят в купа и се разбъркват добре. След това съхранявайте в херметически затворен контейнер или буркан с винт.

x
:search_nothing_title: :search_nothing_subtitle: