Тиквен пай: Открийте перфектната рецепта за сочен & вкусен сладкиш!
Сезонът на тиквата: в нашата рецепта най-есенният зеленчук има главна роля в пълнежа на вкусен, сочен и леко пикантен пай. Непременно опитайте!
Тиквен пай: Най-есенният сладкиш!
Необходими съставки за 1 пай (форма с диаметър около 22 cm ⌀)
- 175 g брашно
- 75 g масло + количество за намазняване
- 4 яйца
- 1 щипка сол
- 50 g сух боб или друго вариво - за поставяне във формата за пай при изпичане, предотвратява издигането на тестото
- 50 g захар
- 600 g тиква
- 150 g кафява захар
- 1 с.л. нишесте
- 300 g бита сметана
- 1/2 ч.л. индийско орехче
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 1/2 ч.л. кардамон
Начин на приготвяне
1. За тестото смесете брашното, маслото, едно яйце, сол и 50 g захар до хомогенна смес, като при необходимост добавете малко студена вода. Оформете тестото на топка и завийте със стреч фолио (екологична алтернатива: кърпи от пчелен восък) и оставете да втаса за около 30 минути.2. Нарежете тиквата на кубчета и ги сложете в тенджера със 100 ml вода. Покрийте и оставете да къкри, докато омекне, за около 15 минути. Отцедете добре, пюрирайте до гладкост и оставете да изстине. Загрейте фурната до 180 °C с включен горен и долен реотан. Намаслете форма за пай (с диаметър приблизително 22 см ⌀).
3. Разточете тестото и застелете формата с него. Оформете ръб. Покрийте с хартия за печене и поставете върху нея сухия боб (така ще предотвратите надигането на тестото), изпечете на средна решетка пая за около 10 минути. Отстранете боба и хартията и оставете тестената основа леко да се охлади.
4. Разбъркайте тиквеното пюре с кафявата захар, нишестето, 150 g бита сметана, 3 яйца, индийското орехче, канелата и джинджифила до хомогенна смес. Изсипете пълнежа върху тестото и изпечете обратно във фурната на средния рафт до златистокафяво, около 40 минути. Оставете да изстине преди поднасяне.
Предложение за гарниране
Преди сервиране разбийте 150 g сладкарска сметана на сняг. Напълнете в пош и поставете по 1 сметанено цветенце върху всяко парче от пая. Сервирайте пая поръсен с малко канела.
Зеленчуци в сладкиш? Да, моля!
Зеленчуците в сладкиш звучат така, сякаш не трябва да бъдат там - но това не е така. Особено когато зеленчуците всъщност изобщо не са зеленчуци - тиквите се класифицират като плодови зеленчуци, оттам идва и сладкият им вкус!
It’s Pumpkin Spice Season
След Pumpkin Spice Latte, Pumpkin Spice миксът намери своя път към рафтовете с подправки у дома. Освен за топли напитки, пикантната смес може да се използва и за сладкиши или солени ястия като супи и къри.
DIY: Pumpkin Spice подправка
Необходими съставки за 150 g
- 4 с.л. канела (от dmBio)
- 1/2 ч.л. чили
- 2 с.л. мляно индийско орехче
- 2 с.л. джинджифил на прах
- 1 ч.л. смлян карамфил
Начин на приготвяне
Смлените подправки се поставят в купа и се разбъркват добре. След това съхранявайте в херметически затворен контейнер или буркан с винт. Подходяща за овкусяване на напитки, десерти, печива и др.