Smashed Potatoes

Необходими съставки за 4 порции

  • 1 kg картофи
  • 3 с.л. зехтин (напр. от dmBio)
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

1. Измийте картофите и ги сварете във вода за около 25 минути. Обелете ги или не - според предпочитанията. Загрейте фурната на 200 градуса с включен горен и долен реотан и застелете тава с хартия за печене. Поставете картофите в тавата и ги смачкайте с уред за картофено пюре. Намажете картофите със зехтин, подправете със сол и черен пипер.
2. Поставете тавата на средната решетка във фурната и печете около 15-20 минути, докато картофите станат златистокафяви и хрупкави.
Съвет: Ако обичате по-пикантни храни, можете да използвате червен пипер или чесън за овкусяване. Добавете настърган пармезан отгоре за вкусен акцент!

Дип към smashed potatoes

Дипове като гуакамоле или заквасена сметана с билки вървят перфектно с тези смачкани картофи. За да направите обикновено гуакамоле, намачкайте едро 2 бр. зряло авокадо с вилица. След това изстискайте един лайм и разбъркайте сока в пасираното авокадо, подправете със сол и черен пипер и овкусете. Билковата заквасена сметана също се приготвя за нула време: смесете две чаши заквасена сметана със скилидка ситно нарязан чесън и подправете със сол и черен пипер. Добавете ситно нарязани пресни билки като див лук или босилек.