Рецепта за сочни морковени мъфини
Морковени мъфини с глазура от фурми и крема сирене
Съставки за 12 морковени мъфина
- растителна мазнина и малко брашно за намазняване и набрашняване на формичките за мъфини
- 2 моркова
- 80 g стафиди
- 80 g ядки пекан
- 1 био портокал
- 250 g пълнозърнесто брашно от спелта
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. мляна канела
- 1 щипка мляно индийско орехче
- 1 щипка млян карамфил
- 150 g меко масло
- 150 g кафява захар
- 2 яйца
- 2 с.л. плодов сок или мляко
Глазура:
- 100 g обезкостени сушени фурми
- 250 g крема сирене
- 125 g меко масло
Начин на приготвяне:
1. Загряване на фурната и подготовка на тавата за печенеЗагрейте фурната на 180°C на горен и долен реотан. Леко намазнете и набрашнете дъната на формичките за мъфини.
2. Приготвяне на тестото за мъфини
Обелете и настържете на ситно морковите, нарежете на едро стафидите и ядките пекан. Измийте портокала, подсушете го, настържете на ситно кората му и изстискайте сока. Смесете брашното с бакпулвера и подправките. Разбийте маслото със захарта до хомогенност, след това постепенно добавяйте яйцата и разбърквайте. Към тях добавете сместа от брашно, бакпулвер и подправки, заедно с плодовия сок/мляко, портокаловата кора, морковите, стафидите и пеканите.
3. Изпичане на мъфините
Изсипете тестото във формичките за мъфини и печете около 25 минути. Извадете мъфините и ги оставете да изстинат.
4. Подготовка на глазурата и декорация на мъфините
За глазурата смесете в кухненски робот фурмите с 2 с.л. гореща вода, добавете крема сиренето с маслото и пасирайте до хомогенност. Разпределете глазурата върху мъфините.