Active Beauty
Рецепта за сочни морковени мъфини
:text:: Carolina Forstner, Rezepte: StockFood
:readingtime:: :minutesshort:

Пролетен сладкиш

Рецепта за сочни морковени мъфини

Зеленчуци в тесто за сладкиш? Не е толкова страннен избор – тиквичките, например, отдавна се ползват и в сладкиши. Зеленчуците, добавени в сладкиши, ги правят сочни, а и богати на витамини, а вкусът им лесно се прикрива от останалите съставки. Мъфините с моркови са миниатюрна версия на популярната морковена торта, а глазурата от крема сирене и фурми прави десерта неповторим!

Морковени мъфини с глазура от фурми и крема сирене

Съставки за 12 морковени мъфина

  • растителна мазнина и малко брашно за намазняване и набрашняване на формичките за мъфини
  • 2 моркова
  • 80 g стафиди
  • 80 g ядки пекан
  • 1 био портокал
  • 250 g пълнозърнесто брашно от спелта
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. мляна канела
  • 1 щипка мляно индийско орехче
  • 1 щипка млян карамфил
  • 150 g меко масло
  • 150 g кафява захар
  • 2 яйца
  • 2 с.л. плодов сок или мляко

Глазура:

  • 100 g обезкостени сушени фурми
  • 250 g крема сирене
  • 125 g меко масло

Начин на приготвяне:

1. Загряване на фурната и подготовка на тавата за печене

Загрейте фурната на 180°C на горен и долен реотан. Леко намазнете и набрашнете дъната на формичките за мъфини.
2. Приготвяне на тестото за мъфини
Обелете и настържете на ситно морковите, нарежете на едро стафидите и ядките пекан. Измийте портокала, подсушете го, настържете на ситно кората му и изстискайте сока. Смесете брашното с бакпулвера и подправките. Разбийте маслото със захарта до хомогенност, след това постепенно добавяйте яйцата и разбърквайте. Към тях добавете сместа от брашно, бакпулвер и подправки, заедно с плодовия сок/мляко, портокаловата кора, морковите, стафидите и пеканите.
3. Изпичане на мъфините
Изсипете тестото във формичките за мъфини и печете около 25 минути. Извадете мъфините и ги оставете да изстинат.
4. Подготовка на глазурата и декорация на мъфините
За глазурата смесете в кухненски робот фурмите с 2 с.л. гореща вода, добавете крема сиренето с маслото и пасирайте до хомогенност. Разпределете глазурата върху мъфините.

x
:search_nothing_title: :search_nothing_subtitle: