Рецепта за сочен сладкиш с череши
Сложете кафето, сгънете салфетките и пригответе вилиците за десерт: тази рецепта за черешов сладкиш съчетава пухкав, сладък пандишпан с ароматни череши и хрупкава бадемова коричка. Лесен за приготвяне и толкова вкусен!
Сладкиш с череши и бадеми
Необходими съставки за 20 парчета
- 250 g масло
- 2 ч.л. ванилова захар
- 190 g захар
- 5 яйца
- 1 щипка сол
- 1 ч.л. настъргана лимонова кора
- 275 g брашно
- 50 g смлени бадеми
- 2 ч.л. бакпулвер
- 200 g кисело мляко
- 350 g череши, обезкостени и подсушени
- 2 с.л. мед
- 200 g филирани бадеми
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 175 °C с вентилатор. Застелете тава (приблизително 30 х 40 см) с хартия за печене. Разбийте 175 g масло, ваниловата захар и 150 g oт захарта до пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно и разбъркайте добре. Смесете солта, лимонова кора, брашно, бадеми и бакпулвер и постепенно добавете към киселото мляко, докато се получи гладко тесто.
2. Заравнете тестото в тавата и отгоре разпределете черешите. Печете предварително във фурната за около 20 минути.
3. За бадемовия топинг разтопете 75 g масло в тенджера, към него добавете 40 g захар и меда, добавете филираните бадеми при непрекъснато бъркане на слаб огън и оставете сместа леко да се охлади.
4. Извадете тавата, намажете изпеченото тесто с бадемовата глазура и върнете отново във фурната за около 10 минути. Оставете да изстине върху решетка и нарежете на парчета за сервиране.
Съвет: сладкиша можете да гарнирате с прясно разбита сметана или топка ванилов сладолед.