Active Beauty
Рецепта за сочен & постен ябълков сладкиш
:readingtime:: :minutesshort:

Сладка хапка

Рецепта за сочен & постен ябълков сладкиш

Любимият на всички ни ябълков сладкиш, но в постен вариант? Вижте как да си го приготвите, за да бъде сочен & пухкав с нашата рецепта.

Рецепта за сочен & постен ябълков сладкиш

Необходими съставки за 8-10 парчета (при форма за печене с диаметър 20cm)

  • 2 ябълки
  • ​2 с.л. лимонов сок
  • 200 g брашно + количество за набрашняване
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилова есенция
  • 1/2 ч.л. канела на прах
  • 100 g тръстикова захар
  • 150 ml бадемово мляко
  • 80 ml растителна мазнина + количество за намазняване на формата
  • 80 g ядки пекан/или орехови ядки
  • 1 с.л. пудра захар за декорация на готовия сладкиш

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната na 180 °C с включен горен и долен реотан. Намажете тава за печене (с диаметър около 20 см) с мазнина и поръсете с брашно. Измийте ябълките, изрежете сърцевината и нарежете плодовете на кръгчета с дебелина колкото палец. Полейте резенчетата ябълка веднага след нарязване с лимонов сок.
2. В купа смесете брашното с бакпулвера, ванилията, канелата и захарта. Смесете бадемовото мляко с олиото, разбъркайте с останалите сухи съставки и изсипете около половината от тестото във формата.
3. Покрийте с половината кръгчета ябълка тестото във формата, поръсете малко ядки и добавете останалото тесто. Отгоре наредете останалите кръгчета ябълка и между тях разпределете останалите ядки. Печете до златистокафяво около 40 минути.

Сладък финал: След като сладкишът изстине го поръсете с пудра захар.

Съвет: Тук ще откриете разнообразие от продукти за печене.

Всичко за ябълките: защо са ценна местна суперхрана?

Независимо дали в сладкиш или самостоятелно – ябълките са любимите плодове на малки и големи. Почти 16 килограма се изяждат на глава от населението всяка година. Нищо чудно, в края на краищата те могат да бъдат изядени за нула време и винаги са вкусни - от киселия сорт Granny Smith до сладкия и сладък Golden Delicious!

Надникваме под кората на този любим плод и Ви показваме какво прави ябълките толкова полезни:

  • Ябълките се състоят от 85% вода и съдържат средно почти 55 килокалории на 100 грама. Важните хранителни вещества в ябълките се намират главно в кората, затова винаги ги измивайте старателно и в идеалния случай не ги белете, преди да ги ядете.
  • Витаминни бустери: ябълките печелят особено точки с витамин А, В1, В2 и Е. Витамин С и Е също присъстват и укрепват имунната система, особено през студените, влажни есенни и зимни месеци.
  • Полезни са за храносмилането: пектините, несмилаемите фибри в ябълковата кора, стимулират чревните бактерии да произвеждат маслена киселина. Това е полезно за храносмилането и защитава чревната стена. Пектините също набъбват в червата, така че оставате сити по-дълго.
x
:search_nothing_title: :search_nothing_subtitle: