Рецепта за сочен & постен ябълков сладкиш
Любимият на всички ни ябълков сладкиш, но в постен вариант? Вижте как да си го приготвите, за да бъде сочен & пухкав с нашата рецепта.
Рецепта за сочен & постен ябълков сладкиш
Необходими съставки за 8-10 парчета (при форма за печене с диаметър 20cm)
- 2 ябълки
- 2 с.л. лимонов сок
- 200 g брашно + количество за набрашняване
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 ванилова есенция
- 1/2 ч.л. канела на прах
- 100 g тръстикова захар
- 150 ml бадемово мляко
- 80 ml растителна мазнина + количество за намазняване на формата
- 80 g ядки пекан/или орехови ядки
- 1 с.л. пудра захар за декорация на готовия сладкиш
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната na 180 °C с включен горен и долен реотан. Намажете тава за печене (с диаметър около 20 см) с мазнина и поръсете с брашно. Измийте ябълките, изрежете сърцевината и нарежете плодовете на кръгчета с дебелина колкото палец. Полейте резенчетата ябълка веднага след нарязване с лимонов сок.
2. В купа смесете брашното с бакпулвера, ванилията, канелата и захарта. Смесете бадемовото мляко с олиото, разбъркайте с останалите сухи съставки и изсипете около половината от тестото във формата.
3. Покрийте с половината кръгчета ябълка тестото във формата, поръсете малко ядки и добавете останалото тесто. Отгоре наредете останалите кръгчета ябълка и между тях разпределете останалите ядки. Печете до златистокафяво около 40 минути.
Сладък финал: След като сладкишът изстине го поръсете с пудра захар.
Съвет: Тук ще откриете разнообразие от продукти за печене.
Всичко за ябълките: защо са ценна местна суперхрана?
Независимо дали в сладкиш или самостоятелно – ябълките са любимите плодове на малки и големи. Почти 16 килограма се изяждат на глава от населението всяка година. Нищо чудно, в края на краищата те могат да бъдат изядени за нула време и винаги са вкусни - от киселия сорт Granny Smith до сладкия и сладък Golden Delicious!
Надникваме под кората на този любим плод и Ви показваме какво прави ябълките толкова полезни:
- Ябълките се състоят от 85% вода и съдържат средно почти 55 килокалории на 100 грама. Важните хранителни вещества в ябълките се намират главно в кората, затова винаги ги измивайте старателно и в идеалния случай не ги белете, преди да ги ядете.
- Витаминни бустери: ябълките печелят особено точки с витамин А, В1, В2 и Е. Витамин С и Е също присъстват и укрепват имунната система, особено през студените, влажни есенни и зимни месеци.
- Полезни са за храносмилането: пектините, несмилаемите фибри в ябълковата кора, стимулират чревните бактерии да произвеждат маслена киселина. Това е полезно за храносмилането и защитава чревната стена. Пектините също набъбват в червата, така че оставате сити по-дълго.