Рецепта за сладолед: здравословно, веган, вкусно!
За ледено удоволствие: Кремообразен кокосово-бадемов сладолед
Какво напомня за отпуската повече от екзотичния вкус на кокосовия орех? Дори само аромата му прави летните мечти реалност: палми, плаж и сладолед са всичко, което искаме в горещия летен ден. С тази рецепта можем да сбъднем поне последното.
Съставки:
- 600 ml (веган) йогурт
- 300 ml кокосово мляко
- 200 ml кокосова сметана
- 100 g пудра захар
- 50 g кокосови стърготини
- 50 g счукани бадеми
- 1 шушулка ванилия
Приготвяне:
- Препечете кокосовите стърготини и счуканите бадеми в тиган до златистокафяво и след това ги оставете добре да изстинат.
- Смесете и разбъркайте (веган) йогурта и пудрата захар в купа. Нарежете ваниловата шушулка по дължина, внимателно изстържете сърцевината и добавете към сместа с йогурт. Разбъркайте добре отново.
- Добавете кокосовото мляко, кокосовата сметана, печените кокосови стърготини и бадемите към сместа с йогурт и разбъркайте отдолу нагоре.
- Изсипете всичко в правоъгълна форма и я поставете във фризера за най-малко три часа. От време на време разбъркайте добре, за да се избегне образуването на кристали.
Съвет: Преди сервиране поставете сладоледа за кратко в хладилника. Това улеснява сервирането му на топки. Особено красиво става, ако кокосовият сладолед се сервира в половин кокосова черупка.
За плодово освежаване: ледени близалки с диня
Динята не само утолява жаждата през лятото, но е и добра основа за освежаващ воден сладолед. Веган, разбира се! Всичко, от което се нуждаете освен съставките, е блендер, форми за сладолед и фризер.
Черешката на тортата: с (веган) йогурт и киви, сладоледените близалки могат изглеждат като малки парчета диня на пръчка. Перфектно за следващото градинско парти!
Съставки за осем форми за сладолед:
- 1 kg диня
- 150 g (веган) йогурт
- 2 бр. киви
- 1 с.л. шоколадови капки
Приготвяне:
- Извадете месестата част на динята от кората, отстранете семената и я блендирайте. Добавете шоколадовите капки, разбъркайте отдолу нагоре и напълнете 2/3 от формичките за сладолед с пюрето от диня. Поставете клечки за сладолед във формите и ги сложете във фризера за около час.
- На всяка форма за сладолед сложете 1-2 ч.л. (веган) йогурт върху замразената диня и отново поставете във фризера за още един час.
- Обелете кивито и също го блендирайте. Напълнете формите за сладолед догоре с пюрето от киви и поставете във фризера за поне пет часа. Така ще се получат ясно различими цветни пластове.
- Ако предпочитате сладолед без захар, можете просто да пропуснете шоколадовите капки или да ги замените с парченца черен шоколад. В зависимост от това дали искате да се наслаждавате на веган или обикновен сладолед, можете да използвате веган или животински йогурт.