Ние имаме решение и Ви представяме две веган рецепти за сладолед, за чието приготвяне дори не е необходима машина за сладолед. Всичко, от което се нуждаете, са пресни продукти, блендер, фризер и, разбира се, апетит за сладолед. Лятото може да идва!


За ледено удоволствие: Кремообразен кокосово-бадемов сладолед

Какво напомня за отпуската повече от екзотичния вкус на кокосовия орех? Дори само аромата му прави летните мечти реалност: палми, плаж и сладолед са всичко, което искаме в горещия летен ден. С тази рецепта можем да сбъднем поне последното.

Съставки:

  • 600 ml (веган) йогурт
  • 300 ml кокосово мляко
  • 200 ml кокосова сметана
  • 100 g пудра захар
  • 50 g кокосови стърготини
  • 50 g счукани бадеми
  • 1 шушулка ванилия

Приготвяне:

  1. Препечете кокосовите стърготини и счуканите бадеми в тиган до златистокафяво и след това ги оставете добре да изстинат.
  2. Смесете и разбъркайте (веган) йогурта и пудрата захар в купа. Нарежете ваниловата шушулка по дължина, внимателно изстържете сърцевината и добавете към сместа с йогурт. Разбъркайте добре отново.
  3. Добавете кокосовото мляко, кокосовата сметана, печените кокосови стърготини и бадемите към сместа с йогурт и разбъркайте отдолу нагоре.
  4. Изсипете всичко в правоъгълна форма и я поставете във фризера за най-малко три часа. От време на време разбъркайте добре, за да се избегне образуването на кристали.

Съвет: Преди сервиране поставете сладоледа за кратко в хладилника. Това улеснява сервирането му на топки. Особено красиво става, ако кокосовият сладолед се сервира в половин кокосова черупка.

За плодово освежаване: ледени близалки с диня

Динята не само утолява жаждата през лятото, но е и добра основа за освежаващ воден сладолед. Веган, разбира се! Всичко, от което се нуждаете освен съставките, е блендер, форми за сладолед и фризер.
Черешката на тортата: с (веган) йогурт и киви, сладоледените близалки могат изглеждат като малки парчета диня на пръчка. Перфектно за следващото градинско парти!

Съставки за осем форми за сладолед:

  • 1 kg диня
  • 150 g (веган) йогурт
  • 2 бр. киви
  • 1 с.л. шоколадови капки

Приготвяне:

  1. Извадете месестата част на динята от кората, отстранете семената и я блендирайте. Добавете шоколадовите капки, разбъркайте отдолу нагоре и напълнете 2/3 от формичките за сладолед с пюрето от диня. Поставете клечки за сладолед във формите и ги сложете във фризера за около час.
  2. На всяка форма за сладолед сложете 1-2 ч.л. (веган) йогурт върху замразената диня и отново поставете във фризера за още един час.
  3. Обелете кивито и също го блендирайте. Напълнете формите за сладолед догоре с пюрето от киви и поставете във фризера за поне пет часа. Така ще се получат ясно различими цветни пластове.
  4. Ако предпочитате сладолед без захар, можете просто да пропуснете шоколадовите капки или да ги замените с парченца черен шоколад. В зависимост от това дали искате да се наслаждавате на веган или обикновен сладолед, можете да използвате веган или животински йогурт.