Рецепта за екзотична азиатска салата с нудли
Сварени нудли, хрупкави зеленчуци и тофу - разбъркани заедно с ароматен дресинг и воала, азиатската салата е готова. Идеална за лека вечеря или бърз обяд!
Азиатска салата с нудли, пушено тофу и фъстъчен сос
Необходими съставки за 4 порции:
- 300 g стъклени нудли
- 150 g пушено тофу
- 1 жълта чушка
- 1 червена чушка
- 1 глава червен лук
- 2 с.л. сладко-кисел чили сос
- 1 ч.л. фино нарязан джинджифил
- 3 с.л. сусамово олио
- 50 g фъстъци
- 3 с.л. светъл соев сос
- щипка кафява захар
- малко сок от лайм
- 1 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
1. Сварете стъклените нудли според инструкциите на опаковката и ги отцедете. Нарежете тофуто на лентички. Измийте чушките, разполовете ги, почистете ги и ги нарежете на жулиени. Обелете лука и го нарежете на тънки кръгчета.
2. Смесете чили соса с джинджифила, сусамовото олио и соевия сос и подправете със захарта и сока от лайм. Смесете отцедените нудли със зеленчуците и дресигна и поднесете поръсени с магданоз и натрошени фъстъци.
Ориз: Интересни факти за една от най-важните зърнени култури
Докато оризът е относително млад за Европа и Америка, в Азия той се отглежда от хиляди години. Оризът е една от най-важните основни храни в света - сега се предлага в хиляди различни разновидности, които грубо могат да бъдат разделени на две основни категории: дългозърнест и късозърнест ориз.
Дългозърнестия ориз е рохкав и зърнест след готвене, защото освобождава по-малко нишесте по време на процеса на готвене и така оризовите зърна не се слепват. Съчетава се добре с ястия тип къри (можете да изберете жасминов ориз или ориз басмати на dmBio)
Важно: Преди готвене сложете ориза в купа и изплакнете със студена вода, за да отстраните излишното нишесте и всякакви примеси.
Късозърнестия ориз е по-нишестен и по-лепкав и по-мек. Перфектен за суши или десерти (напр. ризото или мляко с ориз).
Типични вкусове за азиатската кухня
Билките и подправките са от решаващо значение за азиатската кухня - най-типични са кориандър, тайландски босилек, съчуански пипер и джинджифил.
Техники на готвене
Азиатският тиган уок играе важна роля в азиатската кухня. Краткото и пикантно пържене запазва съставките свежи и хрупкави. Печеното сусамово масло е подходящо за овкусяване и подправяне на ястия с уок, но не и за загряване, а варенето на пара също е типично азиатско.
Кулинарен трик:
Ето как да придадете азиатски вкус на всяко ястие: триото от джинджифил, праз лук и соев сос овкусява храната за нула време и придава на ястията азиатска нотка.