Рецепта за coldbrew айскафе със сладолед
Какво представлява Cold Brew кафето?
Както подсказва и името, студено приготвеното кафе не се запарва с гореща вода, а със студена. За приготвянето му е подходяща френската преса за кафе. Този начин е по-устойчив спрямо правенето на кафе с филтри, тъй като не изисква продукти за еднократна употреба, а утайката от кафето може да се използва и като тор за цветя. За да не си поръчваме повече в бъдеще Cold Brew кафе в чаша "to go", тук обясняваме начина на приготвяне с рецепта, която да следвате - защото можем да живеем по-устойчиво, само ако знаем как се прави това.
На какво трябва да се обърне внимание при приготвянето?
За приготвянето на студено кафе трябва да се вземат предвид няколко неща. Имате нужда от кафе на зърна, които трябва прясно да се смелят на средна степен на смилане с кафемелачка, като за оптимално вкусово изживяване е най-добре да изберете зърна Арабика. След това едро смлените зърна се заливат с вода, но за разлика от еспресото или филтърното кафе обаче, тук не може да го консумирате веднага, а трябва да оставите в хладилник за най-малко 8 часа, където водата абсорбира аромата на зърната, а след това зърната се прецеждат. Студено приготвеното кафе е много подходящо за съхранение в хладилник и за приготвянето на айскафе.
Веган cold brew айс кафе
Може да се насладите на веган cold brew айс кафе със сладолед и бита сметана! Веган сладоледът може например да се приготви с кокосово мляко, а за веган бита сметана може просто да се миксира нахутена вода – така че нищо не се изхвърля и всичко се оползотворява.
Рецепта за студено приготвено кафе със сладолед
Съставки
- Caffé Crema кафе на цели зърна от dmBio
- Бариста бадемова напитка от dmBio
- Сурова тръстикова захар от dmBio
- Нахут от dmBio
- Какаови зърна от dmBio
Приготвяне
1. Смелете зърната кафе на едро на средна степен на смилане в кафемелачката - за един литър студено кафе се нуждаете от около 100 g кафе на зърна.2. Сложете кафените зърна в пресата за кафе, напълнете с вода и поставете в хладилника за поне 8 часа.
3. След 8 часа можете да прецедите кафените зърна и да сипете малко кафе в чаша.
4. Допълнете с бадемова напитка и добавете малко сладолед, или кубчета лед.
5. Подсладете на вкус с малко сурова тръстикова захар.
6. За направата на веган бита сметана миксирайте водата от нахут и добавете към кафето.
7. Накрая украсете с какаови зърна и добавете устойчива сламка към чашата (например стоманени сламки за пиене от Tierra Verde).
Вече нищо не стои на пътя на устойчивото удоволствие!