Пикантни веган кюфтенца от моркови и просо с дип и гарнитура
Просото е една от най-старите култивирани зърнени култури и в момента отбелязва завръщането си като суперхрана. В комбинация с настъргани моркови и подправки, веган кюфтенцата са истински безглутенов деликатес – независимо дали ще ги сервирате като топло предястие или ще ги хапнете студени като междинна закуска на следващия ден.
Веган и вкусно: пикантни веган кюфтенца от моркови и просо с гарнитура от бяло зеле и веган йогурт дип
Рецепта
Необходими съставки за 4 порции
- 250 g просо
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 6 с.л. растително олио
- 500 ml зеленчуков бульон
- 3 моркова
- 3 връзки магданоз
- 3 с.л. натрошено ленено семе
- 80 g соева извара
- 1 ч.л. бакпулвер 2 с.л. брашно от нахут
- 1 ч.л. къри на прах
- сол
- лют червен пипер
- 400 g бяло зеле
- 2 с.л. бял винен оцет
- 1 ябълка
- 200 g соев йогурт
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/2 връзка градински кресон
- 2 сл.л. запечени тиквени семки
Начин на приготвяне
1. Изплакнете просото в цедка и го оставете да се отцеди. Обелете лука и чесъна и ги нарежете на ситно, задушете ги в 1 с.л. сгорещено растително масло в тенджера, докато станат прозрачни. Добавете просото към лука и чесъна и запържете за кратко, след което добавете бульона и оставете да къкри около 15 минути, свалете от котлона и оставете настрана да се охлади за още 15 минути.2. През това време обелете морковите, като настържете единия, а останалите нарежете на ситно. Изплакнете магданоза, подсушете го, откъснете листата и го нарежете. Смесете настърганите моркови, лененото семе, соевата извара, бакпулвера и брашното от нахут с просото в тенджерата. Подправете с къри, сол и лют червен пипер, покрийте и оставете да се накисва за около 15 минути.
3. Измийте зелето, почистете го и го нарежете на фини ивици. Смесете го с настъргания морков, 2 с.л. олио и оцет и овкусете със сол и черен пипер.
4. Измийте ябълката, нарежете я на четвъртинки, почистете я от сърцевината и я нарежете на малки кубчета. Смесете я със соевото кисело мляко и лимоновия сок и подправете със сол.
5. Оформете около 24 малки кюфтенца от сместа с просо и ги изпържете в тиган в 3 с. л. сгорещено олио за 6-8 минути до златистокафяво. Подредете в чиния със салатата и купичка йогурт дип. Поръсете с малко кресон и едро нарязани тиквени семки и сервирайте с останалия дип.
Здравословно и вкусно
Просото съдържа много магнезий (около 1/3 от дневната нужда), който подпомага функцията на мускулите и нервната система. Морковите, съдържащи се в топченцата просо, доставят на организма бета-каротин, който е антиоксидант и предпазва клетките на тялото от свободните радикали и, когато е необходимо, се превръща във витамин А, който е важен, наред с други неща, за здравите очи.