Паста с пиле, лимон и босилек
Сложете водата за паста да ври и се отправете на кулинарно пътешествие из Италия! Тази рецепта ни кара да очакваме с нетърпение следващата си лятна ваканция, а дотогава ще се наслаждаваме на пене с пиле и сос от лимон и босилек .
Лятна рецепта за паста: Пене с пилешко и сос с лимон и босилек
Необходими съставки за 4 порции
- 400 g пълнозърнеста паста пенне (алтернативно – паста от спелта на dmBio)
- сол
- 1 био лимон
- 1 шепа босилек (около 40 g)
- 200 g сметана
- черен пипер
- 400 g пилешко филе
- 2 с.л. зехтин
- 150 ml сухо бяло вино
- 40 g пармезан
Начин на приготвяне
1. Сварете пенето в подсолена вода според указанията. Измийте добре лимона с гореща вода, подсушете го, настържете кората му на ситно и изстискайте количество от 1 супена лъжица сок. Измийте босилека, подсушете го, откъснете листата му и оставете няколко за украса. С помощта на пасатор пюрирайте останалите листа босилек, заедно с лимоновата кора и лимоновия сок, сметаната, солта и черния пипер до получаването на сос.2. Измийте и подсушете пилешкото филе и го нарежете на хапки. Загрейте зехтина в тиган и запържете месото на умерен огън за 2 минути. Деглазирайте тигана с виното и оставете да се редуцира наполовина. Добавете соса и оставете да заври. Отцедете пастата, добавете я в тигана и оставете да поври в соса за около 3 минути. Настържете пармезана на люспи с помощта на белачка.
3. Овкусете пастата със сол и черен пипер и сервирайте в дълбоки чинии. Поръсете с пармезан и поднесете гарнирана с листенца босилек.
Принципът на пастата
Струва си да го знаете: колкото по-тежък е сосът, толкова по-къса е пастата. Penne е множественото число на италианската дума „penna“, която може да се преведе като перо или перца. Краищата на пастата пене се отрязват под ъгъл, подобно на перце.