Необичайни & вкусни рецепти за мъфини
Класическият шоколадов мъфин е вкусен, но защо не добавите малко разнообразие? Цвеклото, кокосовото мляко и джинджифилът придават на мъфините необичаен вкус, а и не се нуждаете от кухненски робот за направата им - трябва Ви само бъркалка!
Мъфини с червено цвекло, кардамон и бял шоколад
Необходими съставки за 12 мъфина
- 125 g масло на стайна температура
- 180 g брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. кардамон на прах
- 70 g смлени бадеми
- 60 g пудра захар
- 80 g бял шоколадов дропс
- 100 g сварено цвекло
- 2 яйца
- 170 ml прясно мляко
- 1 есенция ванилия
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 180 °C с включен горен и долен реотан. Бавно разтопете маслото в малка тенджера и след това го оставете настрани. Подредете хартиените формички. Пресейте брашното, бакпулвера и кардамона в купа и ги смесете с бадемите, пудрата захар и 2/3 от парченцата бял шоколад.
2. Настържете цвеклото със ситно ренде. Смесете яйцата с маслото, млякото, ваниловата есенция и настърганото цвекло. Прибавете брашното към яйчената смес и разбъркайте. Ако е необходимо, добавете още малко брашно или мляко.
3. Изсипете тестото във формичките и внимателно сложете останалите шоколадови капки на повърхността. Печете във фурната на средна решетка за 20-25 минути до златистокафяво.
Мъфини с шам фъстък, кокос и боровинки
Необходими съставки за 12 мъфина
- 120 g масло на стайна температура
- 200 g брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 50 g смлени бадеми
- 2 яйца
- 75 g захар
- 170 ml кокосово мляко
- 1 есенция ванилия
- 50 g кокосови стърготини
- 50 g сушени червени боровинки, нарязани на едро
- 80 g шам фъстък, нарязан на едро
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 180 °C с включен горен и долен реотан. Бавно разтопете маслото в малка тенджера и след това го оставете настрани. Подредете хартиените формички.
2. Смесете брашното, бакпулвера и бадемите, а след това яйцата със захарта, маслото, кокосовото мляко и есенцията ванилия. Добавете първата смес към яйчената смес и бързо разбъркайте. Ако е необходимо, добавете още малко брашно или кокосово мляко. Смесете с настъргания кокос, червените боровинки и половината от шам фъстъка.
3. Изсипете тестото във формичките, поръсете с останалия шамфъстък и изпечете мъфините на средна решетка във фурната за 20-25 минути до златистокафяво.
Мъфини с карамел и джинджифил
Необходими съставки за 12 мъфина
- 120 g масло на стайна температура
- 180 g брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. джинджифил на прах
- 70 g смлени бадеми
- 2 яйца
- 70 g захар
- 170 ml прясно мляко
- 2 ч.л. карамелен или кленов сироп
- 1 есенция ванилия
- 70 g настърган джинджифил, накиснат в карамеления сироп
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 180 °C с включен горен и долен реотан. Разтопете бавно маслото в малък тиган и го оставете настрани. Подредете хартиениете формички .
2. Пресейте брашното, бакпулвера и джинджифила на прах и ги смесете с бадемите. Смесете яйцата с кафявата захар, маслото, млякото, карамеления (кленовия) сироп и ваниловия екстракт. Джинджифилът настържете. Добавете сместа с брашното към яйчената смес и разбъркайте. Ако е необходимо, добавете още малко брашно или мляко.
3. Смесете 2/3 от настъргания джинджифил към сместа и изсипете тестото във формите. Поръсете повърхността на мъфините с останалия джинджифил и ги изпечете на средна решетка за 20-25 минути до златистокафяво.