Лято с нулев отпадък: 4 идеи за устойчиви излети
1. Отказ от продуктите за еднократна употреба с цел нулев отпадък
Независимо дали става въпрос за сламки, прибори за хранене или to-go-чаши: в ЕС продуктите, изработени от пластмаса за еднократна употреба, вече са забранени, следователно сламки от силикон или неръждаема стомана, както и прибори за хранене, чаши и чинии, увити в кухненски кърпи, така че да са защитени от счупване, не трябва да липсват в нито една кошница за пикник. На еднодневна екскурзия става малко по-трудно: тук е препоръчително да опаковате храна и закуски, които могат да се консумират с пръсти. Вместо в алуминиево фолио, съхранявайте сандвичите в кутии за закуска или восъчни кърпи. Устойчива алтернатива на бутилките за напитки за еднократна употреба са бутилките за вода, изработени от неръждаема стомана. А какво да кажем за лепкавите детски ръце? Мокрите кърпички за еднократна употреба, които са много популярни сред родителите, също лесно можете да направите сами. Големият бонус е: Ако сте добър модел за подражание, отговорността за нулев отпадък и устойчивост ще се сформира още в ранна възраст.2. Съберете си отпадъците и ги вземете със себе си
Основно мото на всички любители на пикника е: оставете мястото в такова състояние, в каквото сте го намерили. Но колкото и да се стремим към нулев отпадък, то не винаги това е възможно - трябва да вземете с вас вкъщи боклуците и да ги изхвърлите по правилния начин. Обществените контейнери за отпадъци обикновено са предназначени за остатъчни отпадъци, които не се разделят впоследствие, а се закарват директно в инсталацията за изгаряне на отпадъци.
Между другото: дори био отпадъците не трябва да се изхвърлят просто в най-близките храсти. Например на банановите обелки им отнема до три години, за да изгният при нашия европейски климат. Хартиените носни кърпички остават разпръснати сред природата дори до пет години, особено в планините, където преобладават по-ниски температури, био отпадъците гният по-бавно. Който е особено примерен, взема със себе си не само своя, но и боклука на други хора. "Plogging" е името на тази тенденция, която съчетава движение на чист въздух с ангажимент за опазване на околната среда.
3. Не поръчвайте боклук
To-Go храната, която се продава в заведенията с храна за вкъщи, върви обикновено с много боклук - често Ви дават без поискване салфетка за еднократна употреба, затова екологосъобразно мислещите екскурзианти трябва да кажат още при поръчката, че предпочитат да се откажат от нея. Топките сладолед могат много по-устойчиво да доставят наслада във фунийка, вместо в картонена чаша с пластмасова лъжица. В ресторанта за привържениците на нулев отпадък важи също: поръчайте само толкова, колкото можете да изядете и просто вземете останалото вкъщи в кутия, която сте си донесли.
4. Устойчиво подготвени
При нулевите отпадъци става дума за привидно малки неща: за много дестинации вече е възможно да не разпечатате билета си, а да покажете QR код или баркод на Вашия смартфон. Това спестява хартия и билетът Ви със сигурност е с вас.