Летни рецепти за вкусна вечеря с приятели
Едновременно със залязващото слънце расте и нуждата да вдишвате летния вечерен бриз с близките си хора, затова ги поканете и ги посрещнете с тези три летни и вкусни рецепти.
Чеснов билков хляб
Съставки
- 2 глави чесън
- 1 с.л. зехтин
- 150 g меко масло
- сол и черен пипер
- 1 самун хляб с квас
- пресен розмарин, мащерка, риган и градински чай, по 6 – 8 клончета
Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 °C (горен и долен реотан). Поставете всяка чеснова глава върху парче алуминиево фолио, поръсете със зехтин, увийте и печете във фурната за 30 минути, докато омекне. Изстискайте омекналите скилидки от обелките, добавете маслото, солта и черния пипер и разбъркайте с вилица до получаването на пикантна паста. Направете разрези в самуна хляб отгоре през 2 см разстояние, като всеки път спирате рязането след три четвърти от разреза. Намажете чесновото масло в разрезите и добавете билките на вкус. Увийте хляба хлабаво в алуминиево фолио и печете 15 минути, след което го оставете във фурната без фолио за още 5-10 минути – разбира се, това е възможно и на скара. Поднесете топъл.Патладжанен дип с пържени картофи
Съставки
Дип:- 2 големи патладжана
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1⁄2 ч.л. кимион, смлян
- 1⁄2 ч.л. кориандър, смлян
- 2 ч.л. тахан
- 1 с.л. лимонов сок
- сол, черен пипер
- Топинг: 2 с.л. семена от нар, 1 стрък накълцана прясна мента, 2 с.л. натрошени орехи, 1 с. л. зехтин
- 1 kg картофи, нарязани на ивици
- 6 с.л. зехтин
- морска сол
- червен пипер
Приготвяне
Загрейте предварително фурната до 200 °C (отгоре и отдолу). Намажете нарязаните картофи със зехтина и ги разпределете на един пласт върху две тави за печене, върху които сте поставили хартия за печене. Печете 30 до 40 минути, на половината време за печене ги обърнете.Печете патладжаните на грил за 20-25 минути, като ги обръщате, докато кожата стане черна. (Алтернативно във фурната: Срежете наполовина патладжана, намажете нарязаните повърхности със зехтин, поставете върху тава за печене и печете в предварително загрята фурна при 200 °C за 20 минути). Оставете патладжаните да се отцедят в сито и леко да се охладят, след което изгребете вътрешността с лъжица. Смесете тази топла смес с чесън, кимион, кориандър, тахан, лимонов сок, сол и черен пипер до кремообразен дип, за по-фина консистенция пюрирайте внимателно. Прехвърлете в купа и наръсете отгоре със семена от нар, мента, орехи и зехтин. Овкусете пържените картофи с морска сол и червен пипер и сервирайте с дип.
Повече за патладжана
Тъмновиолетовият плод вероятно произхожда от Азия и се предполага, че е завладял Европа през 13 век. Тъй като отглежданите по това време сортове обикновено били жълти или бели, патладжанът получава също и прозвището "яйчен плод". Растението от семейство картофови съдържа много калий, а под кората се крият витамини от групата В, както и Витамин С. Плодният зеленчук обича хладното, но не и студ – затова ги съхранявайте извън хладилника и ги консумирайте в кратък срок.Патладжаните са особено вкусни печени на огън - отвътре стават масленомеки!