Как да си отгледаме кълнове и микрозелении вкъщи?
Отглеждайте, събирайте и яжте микрорастения
В книгата си „Здрави с помощта на микрорастенията“ берлинските експерти по лечебни растения Ане Уаничек и Себастиан Вигл обясняват как се отглеждат микрозелениите, как е най-добре да се берат и кои микрозелени растения са най-добри за консумация.
Какво представляват микрозелениите?
Полезните вещества в една ряпа или съдържанието на протеини в броколите наистина ли са налични и в едно малко растение? Да, в така наречените микрорастения (наричани още „микрозелении“) и кълнове. Тайната? Малкият разсад съдържа всички вещества, необходими за растежа на растението. Например, ако сравните съдържанието на витамини и минерали в репичките с кълновете от репички, кълновете са много по-богати на тях. Освен това микрозелениите и кълновете са много по-лесно смилаеми, поради накисването си във вода. Блокерите, които често могат да попречат на пълното използване на добрите съставки в зеленчуците по този начин се дезактивират в микрозеленчуците.
Каква е разликата между кълновете и микрозелените?
В зависимост от сорта, кълновете могат да бъдат събрани само след 2 до 6 дни от покълване, най-добре се отглеждат в буркан за покълване. Ако изчакате още малко и вече имат зелени листа, то се наричат микрозелении. Градинският кресон е чудесен за първи опит: съдържа ценни синапени масла, които могат да помогнат за предотвратяване на настинки и инфекции на пикочния мехур, лесно се отглежда в малка купа, а реколтата е готова за прибиране само след 8 до 10 дни. Перфектен за нетърпеливи възрастни и деца.
Къде е най-доброто място за закупуване на семена за микрозелени растения и кълнове?
Семената за микрозелении и кълнове трябва да се купуват само от надежден източник (магазини с органични сертифицирани продукти). Най-добре е да обърнете внимание на доброто качество и да не поръчвате от неизвестни търговци в Интернет.
Отглеждане на микрозелении: Ето как
Експертите Уаничек и Вигл препоръчват следния метод в 5 стъпки за самостоятелно отглеждане на микрозелени растения:
1. Осигурете подходящ контейнер
Пластмасов контейнер, в който сте купили ягоди от супермаркета? Бинго, веднага можете да го използвате за отглеждане на микрозелении. Подходяща е и кофичка от кисело мляко или съд за растения.
Важно: Поддържайте височина от максимум 5 см и направете няколко дупки на дъното. Тук можете да прочетете още съвети за отглеждането на растения вкъщи.
2. Изберете правилната почва
Почвата за саксии е най-подходяща, трябва да има достатъчно светлина, а в идеалния случай и вода с ниско съдържание на калций. Изсипете почвата с дълбочина два до три сантиметра в контейнера.
3. Посейте семена
В зависимост от сорта може да е необходимо да ги накиснете за известен период преди засяване. След това засейте семената плътно върху влажната почва и ги притиснете леко в пръстта. Покрийте с лист кухненска хартия - можете да го премахнете веднага щом семената започнат да поникват.
4. Поддържайте добра влажност
Най-добре е контейнерът да се постави за кратко във водна баня, за да може влагата да попадне в почвата през отворите отдолу. За да направите това, навлажнявайте растенията отгоре със спрей бутилка сутрин и вечер.
5. Оберете реколтата от микрозелении
Ако растенията са били напоени с любов, можете да ги опитате след около 6 до 8 дни. Най-подходящо е да ги отрязвате с ножица.
Отгледайте си сами кълнове
Можете лесно да отглеждате и кълнове у дома:
1. Осигурете място за покълване
Вземете буркан за консервиране и вместо капак използвайте парче материал от естествени влакна (например марля) и гумен ластик, за да го прикрепите. Като алтернатива можете да закупите буркан за покълване с решетка за отцеждане.
2. Добавете семена и вода
Изварете чашата (или я измийте в съдомиялна), така че да няма микроби по нея. Изплакнете максимум 2-3 супени лъжици семена от кълнове в кухненска цедка, сложете ги в чашата, залейте с вода и затворете плътно. Оставете семената да се накиснат за няколко часа (можете да се ориентирате за времето за накисване на опаковката на семената).
3. Излейте водата
След като времето за накисване изтече, излейте водата и поставете чашата леко накриво в купа.
Изплаквайте редовно с вода – изплаквайте напълно покрития с кърпа буркан с вода два пъти на ден.
4. Събиране на кълнове.
В зависимост от сорта Вашите кълнове може да са готови само след няколко дни (вижте информацията на опаковката). Не забравяйте да ги съхранявате в хладилник и да консумирате реколтата в рамките на два дни. Преди консумация измийте добре кълновете и ги отцедете. След това просто поръсете като гарнитура върху салата или готвено ястие. Кълновете може да запържите и за кратко в соев сос.
Внимание: Ако отглеждате кълнове в буркан за покълване, уверете се, че бурканът редовно се изплаква с чиста вода и след това се оставя напълно да изсъхне. Застоялата вода може да съдържа мухъл, микроби, бактерии и вируси и да застраши Вашето здраве!
Защо микрозелениите и кълновете са толкова здравословни?
Микрозелениите и кълновете съдържат хранителни вещества, които са полезни за чревната флора и микробиома.
Различните сортове имат и още други предимства:
· Твърди се, че зърната на боб адзуки като микрозелении или кълнове дават на тялото повече енергия.
· Броколите под формата на микрозелении, кълнове или кресон могат да подпомогнат имунната система, да намалят възпалението в организма и наддаването на тегло.
· Микрозелените, направени от елда, съдържат много силициев диоксид и могат да укрепят съединителната тъкан. Подобно на жълтия кантарион се смята, че имат положителен ефект при депресивни настроения.
· Микрорастението, кълнове или кресон от кейл са храната на бъдещето, те растат дори при високите температури, породени от изменението на климата. Техните антиоксиданти могат да дадат тласък на метаболизма на мазнините и да забавят стареенето.
· Микрозелениите и кълновете от нахут съдържат важни минерали като желязо, магнезий и цинк. Неговите изофлавони могат да помогнат за балансиране на нивата на естроген и да облекчат менструалните и менопаузалните проблеми.
· Кълновете от боб мунг и микрозелениите ни помагат да издържаме по-добре на топлината и се смята, че имат положителен ефект върху кръвното налягане и задържането на вода (отоци). Перфектният топинг за азиатски ястия като къри и пържени зеленчуци!