Денят на жената: Сладкиш за празника в последния момент
Разполагате с малко време, но все пак искате да изненадате мама или друга любима жена? Защо не изпечете вкусен сладкиш? Без паника: представяме Ви сладкиш, който е подходящ за направа дори от начинаещи в кухнята.
Изненада в последния момент: Плодов сладкиш
Съставки за форма с диаметър 24 cm
- 200 g брашно (плюс още малко за поръсване върху формата)
- 2 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 125 g меко масло на стайна температура (плюс още малко за намазване на формата)
- 100 g захар + 2 с.л. за поръсване
- 1 опаковка ванилова захар
- 3 яйца
- 2 с.л. мляко: може да ползвате и растителна напитка, като овесено мляко от dmBio
- приблизително 300 g пресни сезонни плодове (напр. ягоди или малини)
- 4 с.л. филирани бадеми
Приготвяне на сладкиша за Деня на жената:
- Загрейте фурната на 180°C отгоре и отдолу.
- Поставете хартия за печене върху формата, след това леко намазнете с масло и поръсете с брашно, като отново намазнете краищата.
- Смесете брашното, бакпулвера и солта в купа, в друга купа разбийте с помощта на ръчен миксер маслото, 100 g захар, ваниловата захар и яйцата. Тестото трябва да е въздушно и кремообразно, светложълто и с малки мехурчета.
- Разбъркайте смесите от двете купи заедно с млякото и разбийте за кратко до хомогенност. Изсипете тестото в приготвената форма и загладете с шпатула или лъжица.
- Почистете плодовете, посушете ги и ако е необходимо ги нарежете на по-дребни парченца, след което ги разпределете върху тестото.
- Разпределете останалата захар и филираните бадеми върху сладкиша и печете за около 45 минути по средата в загрятата фурна.
- Оставете сладкиша да се охлади и готово: лесният сладкиш за Деня на жената, с който малки и големи могат да се справят, е готов! Докато сме на тема изненади – най-добре е да поднесете сладкиша на закуска, с подходяща аранжировка на масата. Не забравяйте, че прекараното време заедно е най-безценният подарък!
Тук ще откриете още безброй идеи за подаръци за Деня на жената.