Изненада в последния момент: Плодов сладкиш

Съставки за форма с диаметър 24 cm

  • 200 g брашно (плюс още малко за поръсване върху формата)
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 125 g меко масло на стайна температура (плюс още малко за намазване на формата)
  • 100 g захар + 2 с.л. за поръсване
  • 1 опаковка ванилова захар
  • 3 яйца
  • 2 с.л. мляко: може да ползвате и растителна напитка, като овесено мляко от dmBio
  • приблизително 300 g пресни сезонни плодове (напр. ягоди или малини)
  • 4 с.л. филирани бадеми

Приготвяне на сладкиша за Деня на жената:

  1. Загрейте фурната на 180°C отгоре и отдолу.
  2. Поставете хартия за печене върху формата, след това леко намазнете с масло и поръсете с брашно, като отново намазнете краищата.
  3. Смесете брашното, бакпулвера и солта в купа, в друга купа разбийте с помощта на ръчен миксер маслото, 100 g захар, ваниловата захар и яйцата. Тестото трябва да е въздушно и кремообразно, светложълто и с малки мехурчета.
  4. Разбъркайте смесите от двете купи заедно с млякото и разбийте за кратко до хомогенност. Изсипете тестото в приготвената форма и загладете с шпатула или лъжица.
  5. Почистете плодовете, посушете ги и ако е необходимо ги нарежете на по-дребни парченца, след което ги разпределете върху тестото.
  6. Разпределете останалата захар и филираните бадеми върху сладкиша и печете за около 45 минути по средата в загрятата фурна.
  7. Оставете сладкиша да се охлади и готово: лесният сладкиш за Деня на жената, с който малки и големи могат да се справят, е готов! Докато сме на тема изненади – най-добре е да поднесете сладкиша на закуска, с подходяща аранжировка на масата. Не забравяйте, че прекараното време заедно е най-безценният подарък!

Тук ще откриете още безброй идеи за подаръци за Деня на жената.