Декорирана фокача: Цветна градина върху хляба
През лятото е нужно въображение, за да възхитим гостите си. С нашата рецепта за декорирана фокача пренасяме цветната поляна директно върху хляба!
Искате да приготвите нещо специално за гостите си, което е подходящо и за вегетарианци? Нашата фокача с цветя съчетава кулинарна наслада и празник за очите едновременно. А както е добре известно, човек се храни първо с очите.
Можете да сервирате фокачата с цветя топла, или да я приготвите предния ден. Хлябът фокача е идеален за барбекюта или като гарнитура на дип. Фокачата може да бъде занесена и на летен пикник, или на излет около езерото. При правилно съхранение градинската фокача може да се съхранява в продължение на няколко дни.
Лесна за приготвяне: за фокачата с цветна поляна се нуждаете от базово тесто за фокача, малко търпение и пресни летни зеленчуци - за предпочитане директно от градината или от био пазара. При оформлението на цветната поляна от зеленчуци и билки можете да развихрите креативността си.
Можете да сервирате фокачата с цветя топла, или да я приготвите предния ден. Хлябът фокача е идеален за барбекюта или като гарнитура на дип. Фокачата може да бъде занесена и на летен пикник, или на излет около езерото. При правилно съхранение градинската фокача може да се съхранява в продължение на няколко дни.
Лесна за приготвяне: за фокачата с цветна поляна се нуждаете от базово тесто за фокача, малко търпение и пресни летни зеленчуци - за предпочитане директно от градината или от био пазара. При оформлението на цветната поляна от зеленчуци и билки можете да развихрите креативността си.
Рецепта за фокача с цветя
Съставки
За тестото:- 500 g пшенично брашно тип 405 от dmBio
- 7 g хлебна мая от dmBio
- 350 ml хладка вода
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. захар
- 1 с. л. зехтин от dmBio
- Пресни зеленчуци (чушки, домати, лук, гъби, чесън и др.) и билки (например див лук, италианска билкова смес от подправки) на вкус
Приготвяне
- Смесете пшеничното брашно, хлебната мая, 1 щипка сол и 1 чаена лъжичка захар в купа.
- Добавете 350 ml хладка вода и 1 супена лъжица зехтин.
- Омесете добре тестото.
- След това вземете тава за печене и я покрийте с хартия за печене. Като алтернатива можете да я намажете със зехтин.
- Разточете тестото с точилка и го поставете върху листа за печене.
- Оставете тестото да престои 1 час на топло място, за да може да втаса.
- Междувременно пригответе зеленчуковата украса - за целта измийте зеленчуците и ги нарежете на подходящи парчета за оформяне на цветната поляна.
- След един час можете да покриете тестото със зеленчуците и билките.
- Печете на 210° градуса на средна решетка за около 20 минути.
Добре е да се знае
Знаехте ли, че фокачата съществува от античните времена и първоначално е била сервирана на боговете в Рим? Терминът произлиза от латинската дума "focus", която означава печка, фурна или камина. Наименованието фокача произтича от това, че хлябът се пече директно в пепелта.