Active Beauty
Декорирана фокача: Цветна градина върху хляба
:readingtime:: :minutesshort:

Разцъфнали цветя

Декорирана фокача: Цветна градина върху хляба

През лятото е нужно въображение, за да възхитим гостите си. С нашата рецепта за декорирана фокача пренасяме цветната поляна директно върху хляба!
Искате да приготвите нещо специално за гостите си, което е подходящо и за вегетарианци? Нашата фокача с цветя съчетава кулинарна наслада и празник за очите едновременно. А както е добре известно, човек се храни първо с очите.
Можете да сервирате фокачата с цветя топла, или да я приготвите предния ден. Хлябът фокача е идеален за барбекюта или като гарнитура на дип. Фокачата може да бъде занесена и на летен пикник, или на излет около езерото. При правилно съхранение градинската фокача може да се съхранява в продължение на няколко дни.

Лесна за приготвяне: за фокачата с цветна поляна се нуждаете от базово тесто за фокача, малко търпение и пресни летни зеленчуци - за предпочитане директно от градината или от био пазара. При оформлението на цветната поляна от зеленчуци и билки можете да развихрите креативността си.

Рецепта за фокача с цветя

Съставки

За тестото:
  • 500 g пшенично брашно тип 405 от dmBio
  • 7 g хлебна мая от dmBio
  • 350 ml хладка вода
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. зехтин от dmBio
За украсата:
  • Пресни зеленчуци (чушки, домати, лук, гъби, чесън и др.) и билки (например див лук, италианска билкова смес от подправки) на вкус

Приготвяне

  1. Смесете пшеничното брашно, хлебната мая, 1 щипка сол и 1 чаена лъжичка захар в купа.
  2. Добавете 350 ml хладка вода и 1 супена лъжица зехтин.
  3. Омесете добре тестото.
  4. След това вземете тава за печене и я покрийте с хартия за печене. Като алтернатива можете да я намажете със зехтин.
  5. Разточете тестото с точилка и го поставете върху листа за печене.
  6. Оставете тестото да престои 1 час на топло място, за да може да втаса.
  7. Междувременно пригответе зеленчуковата украса - за целта измийте зеленчуците и ги нарежете на подходящи парчета за оформяне на цветната поляна.
  8. След един час можете да покриете тестото със зеленчуците и билките.
  9. Печете на 210° градуса на средна решетка за около 20 минути.


Добре е да се знае

Знаехте ли, че фокачата съществува от античните времена и първоначално е била сервирана на боговете в Рим? Терминът произлиза от латинската дума "focus", която означава печка, фурна или камина. Наименованието фокача произтича от това, че хлябът се пече директно в пепелта.

x
:search_nothing_title: :search_nothing_subtitle: