Да си приготвим песто сами: 3 интересни вариации
Кремообразно и пикантно: така харесваме пестото. В превод от италиански песто означава „пюре“, защото това е начинът за приготвянето му. Звучи ли Ви лесно? Така е! Освен класическото песто „Дженовезе“ има и безброй други варианти на обичания сос. Нека Ви покажем 3 вкусни вариации на песто. Да Ви е сладко!
Да си приготвим песто сами : 3 вкусни вариации
1. Песто с чушки: Съставки за 4 порции
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на съставкитеЗагрейте фурната на 220°C с включен горен и долен реотан. Почистете чушките, разполовете ги и ги изпечете в загрятата фурна за 15-20 минути, докато потъмнеят и върху тях се образуват мехури. Извадете ги и ги оставете да изстинат.
2. Приготвяне на пестото с чушки
Запечете за кратко кашуто в сух тиган. Смесете печените чушки с червения пипер, кашуто, синьото сирене, черния пипер и чилито, след което пасирайте сместа с ръчен пасатор. Постепенно добавяйте към нея зехтин, докато получите желаната консистенция.
2. Песто с рукола: Съставки за 4 порции
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на съставкитеЗапечете кедровите ядки в сух тиган. Измийте руколата, подсушете я и я накълцайте на едро.
2. Приготвяне на пестото с рукола
Поставете руколата, кедровите ядки, обелените скилидки чесън и пармезана в малък съд и пасирайте с ръчен пасатор до получаване на фина паста. Постепенно добавяйте зехтин до постигането на кремообразна консистенция. Подправете със сол и черен пипер.
3. Песто с червено цвекло: Съставки за 4 порции
Начин на приготвяне:
1. Подготовка на съставкитеОбелете кедровите ядки и чесъна и накълцайте на ситно. Нарежете цвеклото на кубчета. Нарежете орехите на едро.
2. Приготвяне на пестото с червено цвекло
Поставете в малък съд орехите, цвеклото и чесъна и пасирайте фино с блендер. Постепенно добавяйте зехтина. Подправете на вкус със сол, черен пипер и балсамов оцет.
Домашно приготвено песто: Какво е добре да знаем?
- Ако предпочитате пестото да е веган, заменете сиренето със същото количество мая на люспи или веган сирене.
- Готовото песто съхранявайте в стерилизирани буркани, залейте с половин сантиметър зехтин и затворете. Съхранявано в хладилник, домашно приготвеното песто издържа около 14 дни.