3 рецепти за домашна гранола
Мюсли, но хрупкаво: гранолата представлява смес от печени овесени ядки със сушени плодове, семена и ядки. Звучи вкусно, нали? Искате ли сами да си я приготвите? Тогава тези 3 рецепти са идеални за Вас! Трите разновидности на гранола, които сме подбрали за Вас, имат страхотен вкус, гарнирани с кисело мляко и пресни плодове. Освен това можете да използвате гранолата като вкусен хрупкав топинг към смути купички, каша, пренощували овесени ядки или просто като лека междинна закуска.
3 рецепти за домашна гранола
Гранола с бадеми и кокос
Необходими съставки за 6–8 порции (около 450 g)
- 120 g бадеми
- 60 g кашу
- 50 g кокосови стърготини
- 50 g слънчогледови семки
- 40 g тиквени семки
- 2 с.л. сусам
- 150 ml кленов сироп
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. кокосово масло
- 1 ч.л. какао на прах
- 1 ч.л. канела на прах
- 1 щипка сол
- 4 сушени кайсии
- 2 с.л. какаови зърна
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 150 °C с включен горен и долен реотан. Застелете хартия за печене в тавата. Нарежете на едро бадемите и кашуто и ги сложете в купа. Добавете кокосовите стърготини, слънчогледовите семки, тиквените семки и сусама и разбъркайте всичко добре.
2. Смесете кленовия сироп, меда, кокосовото масло, какаото на прах, канелата и солта в купа и ги добавете към останалите продукти. Изпечете сместа, нарежете кайсиите на малки парченца и ги смесете с какаовите зърна.
3. Поставете тавата във фурната на средния рафт и печете гранолата за още 7 минути, до постигане на златистокафяв цвят. След като изстине, добавете какаовите зърна.
Останали ли са какаови зърна? Тогава защо да не опитате тази вкусна рецепта за енергийни бонбони!
Гранола с канела и ядки
Необходими съставки за 6–8 порции (около 450 g)
- 2 с.л. суров кафяв ориз
- 120 g овесени ядки
- 80 g едро нарязано кашу
- 70 g микс от семена
- 2 с.л. сусам
- 3 с.л. кафява захар
- 2 щипки морска сол
- 120 ml кленов сироп
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. рапично масло, студено пресовано
- 1/2 ч.л. канела на прах
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 180 °C с включен горен и долен реотан. Застелете хартия за печене в тавата. Сложете ориза в блендер и блендирайте докато парченцата ориз не станат съвсем фини.
2. Смесете ориза с овесените ядки, кашуто, сусама, захарта и солта в купа.
3. Смесете кленовия сироп, меда, рапичното олио и канелата в отделна купа. Добавете ги към останалите съставки, разбъркайте добре, разпределете върху тавата за печене и печете на средния рафт на фурната за около 15 минути.
Гранола с куркума
Необходими съставки за 6–8 порции (около 450 g)
- 150 g овесени ядки
- 50 g бадеми; нарязани на ситно
- 50 g пукан ориз
- 3 с. л. киноа
- 2 с.л. сурова тръстикова захар
- 1 щипка сол
- 3 с.л. кокосово масло
- 3 с.л. оризов сироп
- 3 с.л. кленов сироп
- 1 1/2 ч.л. куркума на прах
- 50 г физалис, изсушен
Начин на приготвяне
1. Загрейте фурната на 180 °C с включен горен и долен реотан. Застелете хартия за печене в тавата. Смесете в купа овесените ядки, филираните бадеми, пукания ориз и киноата със захарта и солта.
2. Смесете кокосовото масло, кленовия сироп и куркумата на прах в отделна купа и ги добавете към останалите съставки. Разбъркайте всичко добре, разпределете върху тавата за печене и печете на средна решетка за около 15 минути. Междувременно нарежете сушения физалис и го добавете към изпечената гранола.
- Разлика между мюсли и гранола: мюслито е смес от зърна - най-често овес, пшеница или лимец, допълнено с ядки, семен и сушени плодове. За хрупкава гранола тези съставките се смесват с масло и рафинирана захар (алтернативно с мед или друг подсладител) и се изпичат. Ето защо гранолата често е по-калорична от класическото мюсли.
- Гаранция за хрупкавост: за да сте сигурни, че гранолата ще има хрупкав вкус в продължение на няколко седмици я оставете да се охлади на стайна температура, след това я поставете в големи, херметически затворени буркани за съхранение и я съхранявайте на хладно и тъмно място.