Какво е позволено и какво не трябва да се консумира по време на бременност?
Суши, салам, сирене и пържола едновременно: на жените понякога им се прияждат странни неща по време на бременност. В същото време обаче трябва да избягват определени храни. Какво е позволено и какво не трябва ядат бременните?
Седите с приятели в любимия си ресторант, искате да отпразнувате добрата новина за предстоящата поява на бебето и...почти забравяте радостния повод, защото се вглеждате в менюто и се запитвате: какво мога да ям като бременна жена? От какво трябва да се лиша? Не е лесно да се ориентирате кои са хранителните продукти, които не можете и кои можете да консумирате по време на бременност.
Какво не трябва да консумирате по време на бременност?
Алкохол
Дори и най-малките количества алкохол могат да повлияят на развитието на мозъка и нервите на нероденото дете, затова алкохолът трябва напълно да се избягва! Имайте предвид, че някои храни също могат да съдържат алкохол, затова ги изключете от менюто си.
Сурови, необработени храни
Тук се включват млечни продукти на базата на сурово мляко, кори на сирена, рохки яйца и полусурови или пушени меса, риба и сурови зеленчуци: тук не се касае за отделни групи храни, а за риска от микроби и замърсители. Например, морските дарове могат да бъдат замърсени с листериоза или живак, докато пържолите и зеленчуците понякога са заразени с токсоплазмоза или салмонела. Като предпазна мярка избягвайте също и месните салати и суровите колбаси.
Пакетирани салати и сандвичи
Колкото и да са вкусни и удобни, пакетираните салати и сандвичи са табу: те често съдържат микроби, защото отделните им съставки се нарязват предварително и често са оставени на открито. Затова бъдещите майки е по-добре да приготвят сами салатите и сандвичите си.
Хляб и печива
Като предпазна мярка избягвайте всички печива, които съдържат сурово мляко. Колкото и да е тъжно, по-добре е да се лишите от тях за 9 месеца. Препоръчваме и да ядете бита сметана, само когато е наистина прясна.
Други напитки
По принцип, освен алкохола, има само няколко други напитки, които са неподходящи за бременни жени. Тази малка група включва само тези безалкохолни напитки, които надвишават дневното количество кофеин от 300 милиграма, както и плодови сокове и фрешове, които се приготвят на място в заведение (поради същия аргумент с микробите по-горе).
Какво мога да консумирам по време на бременност?
С всички забрани, разбира се, е трудно да разберете какво все още можете да ядете по време на бременност, особено ако колбасите, месото и рибата са били част от Вашата диета досега.
Млечните продукти са безопасни, ако са направени от „пастьоризирано мляко“ или носят печата „пастьоризирано“. При пастьоризацията млякото се нагрява до такава степен, че всички микроби да бъдат унищожени, като това важи и за полутвърдото и твърдото сирене. Опакованото сирене или извара също не са проблем за консумация.
Месото е подходящо, ако е сготвено (това включва варени колбаси, както и варена шунка), същото важи и за морски дарове и риба. Ако те са сготвени или консервирани, можете да ги включите в менюто.
Плодовете и зеленчуците трябва да са добре сготвени (над 70 градуса), измити или обелени. Ако предпочитате да консумирате плодове и зеленчуци под формата на смути, можете да сте спокойни. Индустриално произведените плодове също са подходящи за консумация от бременни жени.
Напитки: чешмяна и минерална вода, както и неподсладени плодови чайове и растително мляко са абсолютно безопасни за пиене. Що се отнася до напитките, съдържащи хинин, като такива с вкус на горчив лимон и тоник, изследванията все още са разделени: по-малките количества не би трябвало да представляват проблем, количество от около един литър на ден може да окаже влияние върху нероденото дете. Относно кафето, настоящите препоръки са да не се пият повече от три чаши кафе на ден. Дали по-голямото количество кофеин наистина води до деца с поднормено тегло - не може да се отговори със сигурност от наличните проучвания до момента.