Какво можем да направим, за да имаме здрава чревна флора?
Микробиомът представлява нашата индивидуална чревна флора и е отговорен за успеха на една диета повече от това колко време е спазвана. В днешно време е доказано, че червата взаимодействат тясно с психиката – както е при синдрома на раздразнените черва.
Микробиомът контролира апетита
Чревните стени, особено тези на дебелото черво, са колонизирани от около 100 милиарда бактерии – общо те обземат около 1,5 kg от теглото на човек. Съвкупността от тези чревни бактерии се нарича микробиом. Чревна флора е по-широко употребяваният термин, но той датира от времето, когато бактериите са били считани за растителни организми. Чревните бактерии живеят в симбиоза с тялото: то им предоставя достатъчно жизнено пространство, а те го поддържат в храносмилането, имунната система и др. Понякога микробиомът контролира нашия апетит – т.е. той определя дали е налице желание за консумация на захар, мазнини или колко добре успяваме да храносмиламе определени компоненти на храната.
Обратно на това, диетата ни влияе върху това как е съставен микробиомът и кои бактерии оцеляват в червата ни, но за това играят роля и други фактори, като начин на живот, заобикалящата среда, гените. Всички тези фактори обуславят нашия микробиом толкова индувидуално, както е при пръстовите отпечатъци (и поради тази причина няма диета, която да се прилага за всички хора с еднакъв успех). Чревната флора не е статична: около три дни след промяна в диетата и при нея се регистрира промяна, както е и при прием на антибиотици.
Вместо диета: Хранете се индивидуално според Вашия микробиом
Препоръките за режим на хранене трябва да бъдат толкова индивидуални и гъвкави, колкото е и нашият микробиом. Науката обаче не може да отговори към момента как точно трябва да изглеждат те – 60% от всички чревни бактерии са все още неизвестни, каквито са и точните задачи на микробиома. Следователно, даването на съвети за хранене според ентеротипа е твъде прибързано. Епидемиологът и научен писател Тим Спектър се изказва за изключването на цели групи храни по следния начин: „Отказът от консумация на мазнини или въглехидрати само гарантира, че още повече микроби ще умрат, а това е обратното на това, което искаме“. Но какво можете да направите, ако не сте доволни от своята диета?
Няма да навреди да приемате храни, които са добри за развитието на микробиома – фибри, пълнозърнести продукти, много плодове и зеленчуци и ниско съдържание на фруктоза и ферментирали храни като кисело зеле и кимчи“.
Интуитивно хранене: Микробиомът знае какво е подходящо за нас
Това изобщо не звучи сложно, а и отговаря на основните насоки за здравословна и балансирана диета. Тялото също се стреми към това! Интуитивното хранене е най-новият подход, тази диета е разработена от американските експерти по хранене Елиз Реш и Евелин Трибол – те смятат, че имаме вродена интелигентност, която ни казва от какво се нуждаем, но сме забравили да се вслушваме в тялото си, за разлика от малките деца. Да научиш чрез себенаблюдение кое е добро за теб и да се храниш по този начин, а не според диетичните разпоредби – това звучи обещаващо! Яжте бял хляб с чиста съвест, ако Ви понася добре. Пропуснете млякото, дори ако не сте диагностицирани с лактозна нетолерантност, защото в комбинация с мюсли ще доведе до газове. И не забравяйте, опитайте се да намалите стреса, защото и това не е полезно за стомаха!