Да си приготвим Frozen Yogurt вкъщи: 4 варианта
Базова рецепта за Frozen Yougurt
Необходими съставки за 4 порции:
- 800 g кисело мляко, гръцки йогурт, скир или растителен йогурт (от овес или кокос)
- 100 g пудра захар (или приблизително количество подсладител по избор)
- 150 ml мляко или сметана (или растителна алтернатива)
- 1 ч.л. есенция ванилия
- топинг според вкуса (плодове, бисквити, сироп, ядки...)
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбива с миксер и постепенно се добавят захарта и ванилията. Ако изберете варианта със сметана, то тя трябва да се разбие отделно и след това да се прибави към останалата смес. Разбира се, най-лесният начин за приготвяне на Frozen Yogurt е с машина за сладолед (около 5-10 минути в нея са достатъчни), но става лесно и без този уред: просто оставете сместа във фризера за няколко часа и разбърквайте редовно (на всеки 20-30 минути) с вилица или пасатор, за да не се образуват ледени кристали и сладоледът да остане хомогенен и кремообразен. Гарнирайте замразеното кисело мляко с топинг по желание и му се насладете веднага, защото се разтапя бързо и не е подходящо за дълго замразяване.
Вкусни рецепти за разнообразяване на класическото FroYo
Омръзна ли ви обикновеното замразено кисело мляко? Тук ще намерите вдъхновение за още нестандартни варианти:
1. Frozen Yogurt с боровинки и кокос
Замразените боровинки са идеални за добавяне в млечния десерт, а ако обичате кокосовият вкус да е интензивен, то смесете кокосовите стърготини директно в киселото мляко. По-едрите кокосови стърготини са идеални за гарнитура, както и пресни, хрупкави боровинки.
Съвет: малко сок от лайм ще направи вкуса още по-освежаващ.
2. Плодово Frozen Yogurt с горски плодове и мед
Този вариант с лесен за приготвяне: просто пюрирайте замразените горски плодове с основните съставки. Това FroYo има особено добър вкус когато е подсладено с мед, но спокойно можете да пропуснете подсладителя, ако не искате да е твърде сладко.
3. Frozen Yogurt с ябълка и канела
Нарежете ябълките на парчета и ги запарете във вода или ябълков сок с добавена канела на котлона, а след това ги оставете да изстинат напълно. Пюрирайте студената ябълкова смес с киселото мляко и замразете по гореописания начин.
4. Frozen Yogurt с вкус на маточина
Истинско удоволствие в горещите летни дни! Нарежете грубо пресни листа от маточина, пюрирайте много фино с малко подсладител (напр. агаве) и лимонова кора. След това разбъркайте сиропа от маточина с киселото мляко до хомогенност – и готово.